Ексклюзиви
четвер, 04 квітня 2013 06:38

Міністр енергетики: шахтарів, робота яких залежала від згорілої ТЕС, згуртує спільна біда

Міністр енергетики: шахтарів, робота яких залежала від згорілої ТЕС, згуртує спільна біда
Фото і відео: Тетяна Заровна

3 квітня в Донецькій облдержадміністрації міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький провів нараду, присвячену проблемам збуту вугілля, яке раніше споживала згоріла Вуглегірська ТЕС.

- У результаті вироблено рішення, яке збалансує всі виробничі цикли, щоб не допустити зниження темпів виробництва як у вугільній промисловості, так і в енергетиці, - заявив міністр після наради на зустрічі з журналістами.

За словами міністра, вугілля, яке до пожежі у держпідприємств купувала Вуглегірська ТЕС, купуватиме тепер компанія ДТЕК Ріната Ахметова.

- Об'єм, який споживала Вуглегірська ТЕС, був 2 мільйони тонн. Це вугілля піде на компанію ДТЕК. Вони володіють потужностями, розроблений детальний план, ми закінчуємо складання графіка по кожному об'єднанню до моменту відновлення станції, - сказав міністр.

Компанія ДТЕК була учасником наради і буде учасником підсумкового протоколу, який підпишуть наприкінці тижня, зазначив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Азарова сьогодні зустріч із прем'єр-міністром Казахстана

- І баланс в цілому по енергетиці переглянемо, щоб витримати ціну на вугілля. Так як це тягне за собою і соціальні стандарти, які ми на себе взяли. Включаючи підвищення зарплати, яке у нас прописано в цьому році. Усі стандарти будуть виконані, - пообіцяв міністр.

Раніше Профспілка працівників вугільної промисловості України заявила, що після пожежі на Вуглегірській ТЕС посилилася проблема з реалізацій вугільної продукції 9 держпідприємств Донецької та Луганської областей - а саме: "Донецька вугільна енергетична компанія", "Шахта "Південнодонбаська № 1", "Макіїввугілля", "Селідоввугілля", "Красноармійськвугілля", ВК "Краснолиманська", "Луганськвугілля", "Лисичанськвугілля", "Первомайськвугілля".

Найважча ситуація в "Селідоввугілля", де працює майже 10 тисяч осіб і куди входять 5 шахт і шахтоуправлінь. За інформацією прес-служби Профспілки працівників вугільної промисловості України, адміністрація вже змусила близько 300 робочих написати заяви на відпустку без збереження заробітної плати.

Ставицький спростував інформацію про примусовий вихід шахтарів у неоплачувані відпустки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Північна Корея оголосила готовність використати ядерну зброю

- Якщо люди і йдуть у відпустку, тільки в оплачувану, - упевнений міністр енергетики. - Ніщо так не об'єднує жителів Донбасу як спільна біда. Тому з розумінням всі поставляться.

Раніше голова Селідовської територіальної організації профспілки Володимир Березовський заявив, що вимушена відпустка "за сімейними обставинами" набула в об'єднанні масового характеру, так як єдиним стабільним споживачем видобутого "Селідоввугіллям" палива була Вуглегірська ТЕС. Всього державні вугледобувні підприємства відвантажували на згорілу теплоелектростанцію вугілля на 128 млн. грн щомісяця.

- Спроба відправити людей у ??відпустки продиктована в більшій мірі бажанням заощадити фонд зарплати, - прокоментував Gazeta.ua виниклу ситуацію голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. - Ще до пожежі - у січні і в лютому - в "Красноармійськвугіллі" відправляли людей у ??безкоштовні відпустки. Тому що у них не купували вугілля. До зупинки шахт вже готуються давно, а ситуація зі згорілою ТЕС - це привід. Вуглегірська ТЕС - всього лише одна з 14 теплоелектростанцій. Знадобиться час, щоб потоки перерозподілити, сформувати баланс енергоносіїв на користь вугілля і припинити возити на електростанції вугілля з копанок. Але якщо ці умови виконати, тоді не буде профіциту вугілля і не буде проблем у цих 9 держпідприємств.

/media/video/490945/1_490945.mp4

Зараз ви читаєте новину «Міністр енергетики: шахтарів, робота яких залежала від згорілої ТЕС, згуртує спільна біда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути