вівторок, 28 серпня 2012 14:29

Колесніков хоче, щоб фіни навчили українців будувати доступне житло

Колесніков хоче, щоб фіни навчили українців будувати доступне житло
Борис Колесніков: думаю, що перший проект треба замовити в Фінляндії. Фото: sport-express.ua

Україна може замовити розробку першого проекту будівництва соціального житла в Фінляндії.

Про це повідомив віце-прем'єр, міністр інфраструктури Борис Колесніков сьогодні під час візиту української делегації до Фінляндії з метою вивчення досвіду будівництва доступного житла.

"Я думаю, що перший проект треба замовити в Фінляндії. Саме проект, щоб залучити їх архітекторів, які навчать нашу молодь, яка навчається в інститутах або працює в майстернях", - сказав він.

Перші проекти соціального житла можуть бути запущені в Києві, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку та Запоріжжі, додав Колесніков.

За його словами, схема придбання соціального житла повинна бути простою і зрозумілою.

"Ви вибираєте квартиру, йдете в банк, подаєте документи про доходи, платите від 10% до 20% (вартості житла) і ввечері отримуєте ключі від квартири. Якщо це буде так, то це буде затребувано", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро втратив 3 копійки на продажу, курс долара майже не змінився

На думку віце-прем'єра, вартість квартири з повною внутрішньою обробкою повинна становити до 6 тис. грн за 1 кв. м.

Крім того, Колесніков зазначив, що державі слід надати підтримку приватним інвесторам-забудовникам в придбанні обладнання для виробництва якісних сучасних залізобетонних конструкцій.

"Держава може фінансувати відсотки по кредиту, держава безкоштовно потягне мережі, і місцеві ради безкоштовно дадуть землю, щоб для кожного українця житло було доступне, а далі - конкуренція", - сказав він.

Говорячи про можливість виходу на український ринок зарубіжних будівельних компаній, Колесніков зазначив, що це, швидше за все, може торкнутися сектора дорогого елітного житла.

"Фінські компанії можуть до нас йти, ми будемо раді, але, я думаю, достатньо консалтингових фірм, які навчать наших будівельників це робити", - сказав він.

Крім того, Колесніков повідомив, що в Україні перші квартири в рамках держпрограми "Доступне житло" можуть бути готові у жовтні-листопаді 2013 року.

Як передає прес-служба Міністерства інфраструктури, кредитування купівлі доступного житла, за словами Колеснікова, буде здійснюватися під 3% річних у разі придбання квартири площею до 60 кв. м і під 5% - квартири більшої площі.

"Якщо житло буде продаватися дорожче, ніж під 3-5% річних, і довше, ніж на 12 років, то ніхто його купувати не буде", - наведені слова віце-прем'єра в повідомленні прес-служби Мінінфраструктури.

Нагадаємо, раніше українська делегація на чолі з Колесніковим вивчала досвід Італії в будівництві доступного житла.

Зараз ви читаєте новину «Колесніков хоче, щоб фіни навчили українців будувати доступне житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути