вівторок, 22 листопада 2011 09:56

Гроші на пенсії українцям хочуть збирати в офшорах

Гроші на пенсії українцям хочуть збирати в офшорах

Уряд планує у 2012 році отримати понад 1 млрд грн додаткових доходів за рахунок введення п'ятнадцятивідсоткового пенсійного збору з операцій із офшорними юрисдикціями.

Про це пише "Комерсант-Україна" у публікації "За пенсією в офшор" із посиланням на урядову презентацію проекту змін до закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Раніше про цю ініціативу заявляв віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

Збір у розмірі 15% від бази оподаткування буде введений на п'ять років.

Під адміністрування підпадатимуть операції із перерахування коштів на користь нерезидента, зареєстрованого в офшорній зоні, або на рахунки, відкриті на такій території, а також в рамках виконання зобов'язань перед іноземним суб'єктом.

Крім того, митні органи зможуть заборонити експорт товарів або послуг в офшори, який здійснюється без пред'явлення документа, що підтверджує оплату збору.

Контроль за виконанням закону будуть здійснювати також банки. Без факту сплати податку фінустанови не зможуть здійснювати перерахування коштів на офшорні території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсійний фонд: через виплати одним пільговикам, на інших не буде грошей

"Збір буде сплачуватися до перерахування коштів за кордон, при безгрошовій формі - під час виконання зобов'язань", - йдеться в презентації.

У презентації наголошено, що завдяки новому збору щорічно планується одержувати 1,15 млрд грн. Ці кошти будуть направлятися на погашення дефіциту Пенсійного фонду.

В уряді не виключають, що сума збору може вирости до 4 млрд грн за рахунок перегляду переліку офшорних зон, над чим зараз і працюють Мінфін і Мінекономрозвитку.

Востаннє список змінювався в лютому 2011 року. Нині, за даними співрозмовника видання, він може поповнитися, зокрема, Ліхтенштейном і низкою кантонів Швейцарії.

"Кіпр, наприклад, який вже п'ять років займає перше місце за обсягом інвестицій в Україну та з України, ми внести не можемо. Не буде там і Люксембургу", - відзначив він.

Зараз ви читаєте новину «Гроші на пенсії українцям хочуть збирати в офшорах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути