вівторок, 26 липня 2011 10:58
Брати Капранови
Брати Капранови
Письменники, видавці, громадські діячі

Феодалізм стане нашим світлим майбутнім

Пам'ятаємо, в радянській юності під впливом першотравневих демонстрацій вигадали карикатуру: у давньому Римі по вулиці ідуть раби із гаслами: "Хай живе феодалізм – світле майбутнє всього людства" (для ровесників Незалежності мусимо пояснити – таке саме гасло тільки зі словом комунізм було одним із найпопулярніших у СРСР).

Слава Богу, до малювання справа тоді не дійшла – інакше нам не уникнути б викликів до КГБ. Адже парадокс полягав у тому, що комунізм насправді і був тим-таки рабовласницьким ладом – тільки на новому технічному та ідеологічному рівні. Бо стародавнє рабовласництво базувалося на ідеології нерівності, а комуністичне – навпаки, на повній і безапеляційній рівності – рівності між собою усіх рабів системи. Втім, це ми зрозуміли вже значно пізніше, коли в інституті почитали Маркса та Леніна, а потім, вже за часів незалежності отримали можливість з книжок і ЗМІ ознайомитися із практикою застосування їхніх ідей про трудові армії.

А проте історія не стоїть на місці. Комуністичне рабовласництво виявилося неефективним і не витримало конкуренції з вільним капіталізмом. Відбулася зміна формацій. А точніше – відбувається. Наші можновладці вперто і послідовно будують нову систему економічних стосунків. Яку? Хто здогадався? Правильно, феодалізм! Бо що ж іще іде наступним у зміні формацій відповідно до радянської теорії?

Отже, якщо комунізм був таким собі неорабовласництвом, то зараз наша влада будує відносно більш прогресивний неофеодалізм. За прикладом Росії, де його уже збудували.

Придивіться до моделі, яку пропонують нам депутати та міністри. Впізнали? Ми платимо оброк, який чомусь називається "податками". Оброк вони ділять поміж собою, а коли раптом хтось із надто розумних говорить: "Пробачте, але нам потрібні дороги, будинки, лікарні", вони відповідають, як приснопам'ятний "регіонал" Близнюк: "Скиньтеся і збудуйте собі дороги". Або ж заявляють: "Об'єднайтеся в ОСББ і самі ремонтуйте свої розвалюхи". Або ставлять перед фактом – оплачуйте своє лікування з кишені. Платіть за школи, за ВНЗ. Кесареве – кесарю, податки – податковій, а вам - дулю.

Хто сумнівається у таких висновках – заїдьте у перше-ліпше село і подивіться, як поводиться місцева влада. Їх іще Кучма називав латифундистами, але тоді вони були у десять разів скромнішими.

Єдина проблема полягає в тому, що наші можновладці – люди переважно не дуже письменні, не дуже освічені і не дуже розумні. І тому вони не в курсі, що феодалізм зник не сам по собі і не через те, що американці проплачували підривну діяльність політиків та занадто активних журналістів. Феодалізм програв буржуазному ладу у ефективності. Тому і загинув. Це – об'єктивний процес. До речі, у ньому, певно і криється секрет стрімкого падіння України на самісіньке дно світової шкали економічного розвитку.

Проте мусимо нагадати вельможним невігласам, що незнання економічної теорії не звільняє від наслідків, які вона передрікає. І від відповідальності за ці самі наслідки – також.

Зараз ви читаєте новину «Феодалізм стане нашим світлим майбутнім ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути