Ексклюзиви
пʼятниця, 06 листопада 2020 17:00

Володар слуг

Якби що, то про Зеленського в цій назві тільки одне слово, і воно – аж ніяк не "володар". А так, то хороші притчі відзначаються тим, що в різні епохи і в різних країнах їх можна розуміти по-різному. І навіть якщо вони виразно натякають на реальну історичну подію, як, наприклад, "Чума" Альбера Камю чи "Носороги" Ежена Йонеско на гітлерівську окупацію Європи, це не заважає нам відчитувати в них багато чого іншого. Зрештою, і Камю, і Йонеско наполягали, що їм ідеться не лише про конкретну війну і конкретну ідеологію, а й про понадчасові небезпеки, які чигають на людство загалом. І слушно: конкретні війни закінчуються, конкретні ідеології мутують, а стада зачумлених носорогів продовжують бродити нашою планетою.

Такою ж універсальною притчею є й "антифашистський" роман Вільяма Ґолдінґа "Володар мух". До речі, про фашистів. Агенти російського ГРУ, отруївши в англійському містечку Солсбері свого колишнього колегу Скрипаля, згодом заявили, що просто їздили туди оглянути знаменитий собор Діви Марії. Собор той справді знаменитий, і саме його по-сусідськи змалював Ґолдінґ у своєму чи не найкращому романі "Шпиль". Втім, про бентежну взаємопроникність святості й гріха у "Шпилі" варто би поговорити окремо, а поки що – "Володар мух".

Отже як шкільний учитель і ветеран Другої світової Ґолдінґ написав притчу про групу звичайних хлопчиків, що випадково опинилися на безлюдному острові. Їхнє стрімке "розвиховання" і деградація до рівня дикунів, які відкидають усі досягнення заснованої на ідеалах Просвітництва західної цивілізації і починають сповідувати культ необмеженої жодною мораллю сили та поклонятися проєктивному дияволу своєї озвірілої колективної душі, – це очевидна алегорія процесів, що відбувалися в нацистській Німеччині і призвели до найбільшої в європейській історії гуманітарної катастрофи.

Слід однак пам'ятати, що Ґолдінґ зовсім не вважав німецький випадок унікальним. На його думку, людська природа є такою, що кожен народ – і в Європі, і поза нею – здатен за певних обставин дичавіти. Виступаючи в США, він сказав: "Один із наших недоліків – вірити, що зло лежить десь в іншому місці і притаманне іншій нації. Я знаю, чому так сталося в Німеччині. Я знаю, це могло трапитися в будь-якій країні. Воно могло трапитися тут". Сьогодні й ми знаємо, що посаду американського президента цілком може обіймати фашизоїдний психопат. А що Азія потрафить будувати тоталітарні держави не гірше за Гітлера, відомо принаймні від 1917 року.

І про Україну. Слідом за Ґолдінґом я переконаний, що головною причиною появи режимів фашистського типу є не така чи сяка ідеологія, а повнота неконтрольованої влади і породжуване нею відчуття безкарності. Тому фашизми бувають і лівими, і правими, і червоними, і коричневими, а тепер ми маємо шанс дочекатися ще й зеленого. Дослівно такого, як у "Володарі мух", де шмаркачі "з розкритими від захвату ротами втішаються правом господарів" і радісно вигукують: "Нема дорослих! Це наш острів, будемо тут веселитися".

Щоправда, сповнені ентузіазму, вони попервах проголошують рівність усіх перед законом і бавляться в демократичні процедури. Проте вже за кілька днів сильніші й підліші беруть гору над слабшими й поряднішими – і ставлять їх перед вибором: або приналежність до племені і шматок м'яса, або вигнання і переслідування. Не вміючи нічого і бажаючи всього, ці слуги володаря мух дуже швидко перетворюють весь острів на "світ загнаного у безвихідь здорового глузду", а відтак підпалюють його, прирікаючи й самих себе на загибель.

У фіналі роману, зауваживши пожежу, до острова підпливають дорослі і в останню мить рятують безмозких дітлахів. Мабуть, 1954 року, коли вийшов друком "Володар мух", такий фінал ще міг здаватися вірогідним. Нині у великій світовій політиці дорослих майже не залишилося. А якщо і є кілька, то їм на тлі пожеж у власних володіннях явно не до нас

Зараз ви читаєте новину «Володар слуг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути