вівторок, 08 жовтня 2013 09:30

Вживання кефірів і йогуртів восени допомагає підвищити імунітет - експерт

Експерти розвінчали найпопулярніші міфи про вечерю. Виявилось, що їсти після 18.00 не лише не шкідливо, але й потрібно! Питання – що їсти і коли. Про це в рамках круглого столу, що пройшов у Києві, розповіли лікар, фітотерапевт, автор понад 45 книг про здоровий спосіб життя Борис Скачко, а також експерт зі спортивного харчування, тренер і чемпіон України з бодибілдингу Сергій Титаренко.

Правильні продукти на ніч

Борис Скачко говорить, що багато розрекламованих дієтичних схем не витримують жодної критики і навіть небезпечні:

- Говорять, що після 18:00 не можна їсти. Але це стосується м'яса, жирів, складних вуглеводів. Всього, що не перетравиться до часу початку сну і ніч напроліт гнитиме в кишечнику, створюючи прекрасне середовище для розвитку бактерій, виділяючи аміак, що погано впливає на роботу мозку, викликає пробудження ночами, дратівливість і агресивність вдень.

Цікавий факт: поки людина стоїть, її кровообіг відбувається в 4 рази швидше через гіпоксію, яку відчуває мозок від цього, по суті, не найзручнішого положення в просторі. Але щойно людина лягає, кров біжить вже повільніше, всі процеси сповільнюються. Для переварювання м'яса потрібні 5-6 годин, тому ці продукти треба їсти не пізніше, ніж за 5 годин до сну. Проте і зовсім відмовитися від їди не можна: адже організм продовжує працювати, йому потрібна енергія. Отримати її ми можемо лише з їжі. Питання – з якої. Експерти зійшлися на тому, що незадовго до сну слід їсти кисломолочні продукти, на переварювання яких йде до двох годин.

Кисломолочні таємниці

Вживання кефірів, йогуртів наприкінці дня, особливо восени, допомагає шлунку ще й справлятися з хворобами.

- Як же інакше, адже молочнокислі продукти містять бактерії, які беруть участь у травленні. Такий продукт частково "сам себе переварює", - відзначає Борис Скачко. – Але він також допомагає нашому шлунково-кишковому тракту, сприяє зменшенню процесів гниття, а переварений білок дає амінокислоти, що беруть участь у виробленні інтерферону. Ось вам і формування природної системи захисту організму від інфекцій, вірусів, всього лише за допомогою нормального раціонального харчування!

Обираючи кисломолочні продукти, зверніть увагу на ті, що виготовлені за технологією термостата: коли квашення продукту відбувається в самій упаковці, при цьому зберігаються всі корисні властивості молока. А якщо це ще і добірне молоко з екологічно чистого Прикарпаття – таке, наприклад, використовується в термостатній продукції ТМ "Галичина" – користі буде куди більше.

- Правильне джерело кальцію – не пігулки з вітаміном, а якісний молочний продукт, - вважає експерт зі спортивного харчування Сергій Титаренко. – Ще порада – не беріть той, який обіцяє 0% жирності. Адже жирність безпосередньо впливає на засвоєння кальцію і інших мікроелементів. 0% на упаковці – це лише модна тенденція. До речі, кисломолочні продукти – хороший вибір для тих, хто ввечері після роботи відвідує фітнес-центри. Тренери також нагадують, що без якісного харчування не вдасться ні схуднути, ні м'язи наростити, ні в'ялі ділянки підтягнути. Спеціальне спортивне харчування або добавки в цьому випадку ніяк не замінять повноцінний щоденний раціон, до складу якого обов'язково повинна входити кисломолочка.

 

Зараз ви читаєте новину «Вживання кефірів і йогуртів восени допомагає підвищити імунітет - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути