Столичний дієтолог Віктор Пиженко проводить семінари "Що ми їмо", "Раціон у калоріях", "Дві літри води і тисяча калорій щодня".
"Половину раціону повинні займати овочі і фрукти. У раціоні хоча б через день повинні бути буряк, капуста, огірки, помідори, перець. Моркву треба їсти щодня — варену, сиру, у супі, з рибою чи навіть у фруктовому салаті перетерту з яблуками".
Їсти овочі і фрукти дієтолог рекомендує упродовж усього року.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молоко краще пити ввечері
"На харчуванні не можна економити, - говорить Віктор Павлович. - Там не тільки багато вітамінів, а й харчових волокон і клітковини, яка зберігається навіть під час кулінарної обробки чи консервування. Щодня ми повинні вживати 250-300 грамів овочів і фруктів. Чим більше, тим краще."
30 % раціону повинні становити продукти з цілісних злаків. Як пояснює дієтолог, сюди належать крупи і хліб, випечений із борошна грубого помелу. На день ми повинні їсти 300 грамів продуктів із цілісних злаків. Молочних продуктів достатньо 5-7 %.
"У молоці є лактоза, яка може обтяжувати роботу шлунку. Добре обирати молоко з низьким рівнем лактози. Надавайте перевагу знежиреним і збагаченим кальцієм і бактеріями."
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шашлик із скумбрії маринують чотири години
З м'яса лікар радить вживати курятину та телятину, їсти побільше риби.
"У мене часто запитують пацієнти, чи повніємо ми від м'яса. У жирному м'ясі міститься більше калорій, ніж у пісному, але все одно від нього не повніють.Тільки незбалансована комбінація продуктів і неправильне харчування може привести до підвищення ваги. М'ясо містить багато водорозчинних вітамінів групи В, фосфор, залізо і натрій. Завдяки цьому ми маємо блискуче волосся, гладку шкіру, здорові нігті й здорову нервову систему."
Радить обмежте вживання кондитерських виробів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карась у спеку клює на рослинну наживку
"Тістечка та морозиво, цукерки і печиво переповнені кокосовим жиром та іншими транс-жирами, які є дуже шкідливими для людського організму."
Кондитерські вироби з магазинної полиці дієтолог радить замінити на мед.
"Дуже корисно вживати по дві чайні ложки меду і поступово запивати його півлітрою води чи молока. Організм почуватиметься краще вже на третій день: зникне втома і роздратування, поповняться життєві сили, краще працюватиме розум і пам'ять. Ложка меду на ніч забезпечать спокійний сон".
Коментарі
4