неділя, 22 липня 2012 00:45

Карась у спеку клює на рослинну наживку

Автор: фото: Віталій Іванченко
  Борис Калита з райцентру Кам’янка на Черкащині ловить карасів на ставу в селі Косарі Кам’янського району. До обіду в саду стоїть майже повне відро риби. Один карась важить до 200 грамів
Борис Калита з райцентру Кам’янка на Черкащині ловить карасів на ставу в селі Косарі Кам’янського району. До обіду в саду стоїть майже повне відро риби. Один карась важить до 200 грамів

У село Косарі Кам'янського району Черкаської області щоліта з'їжджаються рибалки із сусідніх районів Черкащини та Кіровоградщини. 30-гектарний місцевий став не орендований. Рибалити можна безкоштовно.

— Це останній гарний ставок на дві області. Карасів повно, — каже в неділю о 4.00 50-річний Борис Калита з Кам'янки. На бетонних плитах із дамби жбурляє у воду жменю вареної каші. — Спеціально ріденької заварив. Кидати невдобно, бо крізь пальці вилазить, але в цьому вся фішка прикормки. Рідка каша, як падає у воду, розпливається, доки до дна дійде, утворюється каламутний стовп. Він рибу приваблює.

Борис розкидає три 5-метрові вудки в прогалину між водяною кропивою. Хвилин за 10 перший поплавок різко лягає на воду. Рибалка повільно витягує карася зо 200 г.

— Самка з ікрою. Карасі до осені викидають її кілька разів.

За півгодини витягує карасів і знову вкидає у воду кілька жмень каші.

— Треба постійно підкидать, щоб тримать рибу на місці. Бо поїсть усе й розпливеться.

За 50 м з іншого боку дамби рибалить на два спінінги хлопець років 15. Біля коробки з кашею два гачки з ароматизованими пінопластовими кульками. Закидає метрів за 20, там плавають лебеді.

— Дехто думає, що риба боїться лебедів, бо ті б'ють об воду крилами й гелгочуть, — пояснює сусідові. — А карась і короп всігда держаться там, де плаває птиця. Їх приваблює послід. Якщо корів напувають в одному місці, то там гарантовано найуловистіше місце.

— Да, да, — погоджується сусід 38-річний Олександр Косюченко. — Колись на спінінги ловлю, аж тут корови прямо перед ними зайшли, поставали. А котушка так і тріщить. Ухватив, а там короп сидить.

Хлопець зі спінінгами витягує одразу два карасі.

— Пінопластові горошини роблять гачки плавучими. Як риба всмоктує кашу, то плавучі гачки запливають їй у рота. Не обов'язково карасю треба спеціально їсти ту горошину.

Здалеку видно, як під очеретом рибалка раз у раз витягує вудки. Поряд стоїть жерстяна коробка з рідкою манкою. Руки й штани в нього білі від крупи. У металевому садку тріпочеться риба.

— Мало в кого витримують нерви мотать соплі (так рибалки називають рідке тісто, що намотують паличкою на гачок. — "ГПУ"). Обкисає за півхвилини, на секунду взівав — і по новій мотай. Але ж кльов.

Чоловік ловить на дві вудки. Кожні кілька хвилин витягує вудку з рибою або без неї, щоб поновити наживку на гачку.

— Воно буває й не так морочишся, як клює тільки карась. Сьогодні пліточка дрібна забиває, того такі мученія. Як вода холодніша за 15 градусів, карась любить черв'ячка, опариша, мотиля, а влітку краще клює на рослинну насадку. Чим вона ніжніша, тим більше йому подобається. Пробував тверде тісто робить, щоб не так морочиться, вже не то. Торкне, поплавок здригнеться і кидає. Але й від ставка залежить. Он в Лебедівці давай тільки черв'яка, на все інше погано йде.

Карась добре клює до 10.00. У кожного рибалки по 30-50 рибин. У середньому кожна заважує 50-200 г.

— Весною, як тільки крига була зійшла, забродив у костюмі в очереті, — каже Олександр Косюченко. — На мотиля ловив. Волоком тягав, бо до кілограма попадалися. Більше 20 кілограмів набив у садок.

Коли ловити карася

Немає кльову: січень

Слабкий:

лютий, травень, листопад, грудень

Добрий:

березень, квітень, червень, липень, жовтень

Відмінний:

серпень, вересень

 

У малих водоймах немає самців

Карась — найбільш розповсюджена риба в Україні. Водиться в усіх водоймах, крім засолених південних та гірських швидкоплинних річок. Середня вага — 200-300 г. Найбільші екземпляри заважують 1,7-2 кг.

Клює практично на всі види рослинних насадок. Серед тваринної наживки улюблені черв'яки та опариші. Взимку карася ловлять на мотиль, рідше — на гнойовий черв'як. Особливість ловлі — карася треба прикормлювати.

Під час зимової задухи виживає там, де гинуть інші риби. Пізньої осені за низької температури без води може залишатися живий у садку протягом доби й більше. Розмножується навіть у спорудах для водоочисних систем.

У мілких водоймах бувають переважно дрібні карасі завважки

50-70 г. У таких умовах самці не ростуть. Тому самки схрещуються з іншими видами дрібної риби, наприклад плотвою.

 

Зараз ви читаєте новину «Карась у спеку клює на рослинну наживку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути