середа, 27 червня 2012 05:15

При хворих суглобах радять снідати фруктами

— Два роки мала проблеми з колінами. Весною вже не ходила, а кривала. Ліки не помагали. Але за останні тижні полегшало. Кульгати перестала, хрускіт зник. Біль хіба на зміну погоди відчуваю, — каже 55-річна Любов Собко із села Малечковичі Пустомитівського району на Львівщині.

Працює в райцентрі кухарем. Має зріст 1,66 м.

—  У березні стала на вагу. Мама рідна! 92 кілограми, — сплескує руками. — Лікар давно казав, що я через повноту з тими суглобами мучуся. Але попробуй на дієту сядь, як ти постійно з шинками-ковбасами справу маєш. Коліжанка порадила один-два дні на тиждень робити розгрузочними. Їсти запарену гречку і пити кефір. Сказала, можеш крупу наминати, скільки влізе. Мол, голодна не буду.

За два місяці Любов Йосипівна схудла на 8 кг.

— Дістала такий азарт, що вирішила взагалі змінити своє харчування. З базару вже не гуляші кілограмами несу, а помідори, черешню, полуницю. Зранку з'їдаю півкіло черешень — і до обіду сита. На обід пісного борщику, кусочок хека тушеного з чорним хлібом, а на вечір — знову ягоди. І сили до роботи маю, і талія почала вимальовуватися. А найголовніше — коліна боліти перестали.

— Коли людина їсть здорову їжу — постачає суглоби поживними речовинами, а це дуже важливо при їх лікуванні, — говорить ортопед Валерій Онопенко, 34 роки. — На деякий час раджу відмовитися від жирного м'яса, особливо літнім людям. Краще наситити організм рослинними і молочними білками. Вони швидко засвоюються. У молоці ще й багато кальцію, необхідного для зміцнення кісткової тканини. Те, що жінка їсть багато свіжих овочів і фруктів, — дуже добре. У них чимало антиоксидантів, які захищають організм від вільних радикалів, що завдають шкоди хрящам. Із фруктів варто починати день. На обід корисні риба, м'ясо птиці, кролятина, сир, яйця, овочеві салати. На вечерю каші — гречана, вівсяна, перлова, кукурудзяна. Вони багаті на клітковину. Увечері також не забувайте про фрукти й овочі. До речі, в зелених овочах є жирні кислоти, здатні навіть зупинити запалення. Дуже добре їсти часник. Він знімає опухлість, біль. І обов'язково пийте багато рідини.

Для відновлення хворих хрящів фахівці радять препарати на основі колагену. Вони водночас тамують біль. Вживати їх потрібно не менш як півроку.

Зараз ви читаєте новину «При хворих суглобах радять снідати фруктами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути