пʼятниця, 19 жовтня 2012 14:11

Серед заготівель на зиму першим номером має бути обліпиха
5

Фото: Фото: Уляна Тимків

"Важко знайти в людському організмі те, чого не лікує обліпиха, - каже Наталія Шепіль, дієтолог. – Це просто унікальна рослина, згусток вітамінів".

Цілющі властивості має кора кущика, листя, гілки та плоди.

Обліпиха – хороший регулятор кров'яного тиску, температури тіла. Вона є природним медикаментом від раку, оскільки містить каротин та вітаміни С і Е.

"Насамперед варто знати, як правильно збирати і заготовляти обліпиху, - пояснює дієтолог. – Потім вже можна говорити детально про її цілющі, лікувальні та профілактичні властивості".

Кору обліпихи слід збирати навесні, листочки – до того, як рослина почне цвісти, а плоди - восени, коли ягоди достигнуть і набудуть яскравого помаранчево-червоного забарвлення.

Заготовляти на зиму обліпиху можна кількома способами: заморожувати ягоди, пересипати цукром чи робити олію.

"Олію в домашніх умовах зробити дуже просто, - ділиться Наталія. – Ягідки перемелюють, можна в м'ясорубці, можна за допомогою блендера, можна просто добре розтерти дерев'яною ложкою. Додайте туди оливкової олії і поставте в темне місце на 3-4 дні. Після цього через сито чи марлю відділіть густі залишки, а сік, що утворився, зберігайте в скляному посуді. Ось і маєте обліпихову олію, зроблену власноруч".

Обліпихова олія швидко загоює опіки та виразки на шкірі, лікує запалення внутрішніх і зовнішніх геніталій жінки за 10-12 процедур, зволожує суху шкіру обличчя, є профілактичним засобом проти ламкості нігтів, лікує гастрит і виразки дванадцятипалої кишки, загоює рани в ротовій порожнині.

Випадіння волосся можна вилікувати маскою з обліпихової олії. Перед нанесенням шампуню, в коріння намоченого попередньо волосся втирають олію, потім замотують волосся поліетиленовим пакетом і махровим рушником. Через пів години змивають маску з допомогою шампуню. Робити її можна не частіше, ніж 1 раз на тиждень.

"Коли у діток лізуть зубки або стоматит, - продовжує Шепіль. – обліпихова олія стає у пригоді. При затяжному кашлі, туберкульозі, бронхіті, пневмонії олію не лише п'ють, а й розтирають нею груди. Усі запальні процеси в кишково-шлунковому тракті лікують олія з обліпихи. Не слід вживати її хіба що, коли у вас запалення підшлункової залози чи жовчного міхура".

Обліпихова олія має протизапальну, бактерицидну, протигрипозну дію, якщо її додати до чаю, наприклад.

При будь-якому методі заготівлі обліпихи, вона не втрачає свої корисні властивості. Тому ще одним популярним способом є пересипання цукром в пропорції 1:1.

"Це буде найкращий ваш запас на зиму, – запевняє дієтолог. – При високій температурі, для підвищення імунітету, для профілактики серцево-судинних захворювань, для покращення роботи головного мозку школярів, для вагітних жінок".

 

Зараз ви читаєте новину «Серед заготівель на зиму першим номером має бути обліпиха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути