середа, 10 жовтня 2012 16:17

Рослинна їжа вбереже від раку шлунку, гастриту і виразки

Рослинна їжа вбереже від раку шлунку, гастриту і виразки
Володимир Гдаль. Фото: Олег Жмаченко

Харчування — найважливіша для здоров'я річ - впевнений гастроентеролог, доцент кафедри терапії національної медичної академії імені Шупика Володимир Гдаль.

"Франсуа Рабле не даремно говорив: "Який стіл, такий і стул". Що людина їсть, те найбільше впливає на стан шлунку. Але найбільша проблема в тому, що досі немає ніяких норм, скільки чого треба їсти. До 40 років, якщо немає недуг типу виразки шлунку, можна їсти все, але в міру," - каже лікар.

Кефіри і йогурти лише підтримують у нормі здорову слизову оболонку шлунку. Не допоможуть, якщо вже є виразка. Її треба лікувати антибіотиками. Так недуга минає за тиждень.

"Найкраще підтримує здоровий шлунок рослинна їжа. Раніше ніхто не знав про користь рослинних волокон. Але тепер відомо, що вони бережуть від раку шлунку, гастриту, виразки. Щодня треба їсти моркву, квасолю, яблука і селеру.

Радить не лікуватися від дисбактеріозу, якщо лікарі поставили такий діагноз.

"На Заході такий діагноз не ставлять взагалі. Він занадто загальний, а у кожного в шлунку свої проблеми. У нас такий діагноз тягнеться ще з радянського союзу. Лікарі часто не хочуть шукати причину захворювання кишечника. Легше написати у картці "дисбактеріоз" і призначити купу ліків, ніж детально досліджувати організм. Хворобу виявляють за аналізом калу, а він показує лише 12% усіх небезпечних бактерій."

Радить не бігти в аптеку за невідомими ліками, щойно заболів живіт.

"Нещодавно вчені довели, що більшість ліків не приносять узагалі ніякої користі. Половина - просто розрекламовані пустушки".

Замість того, щоб купувати непотрібні ліки, краще терміново йти на детальне обстеження.

"Гастрит та інші недуги виявляють в основному гастроскопією. Так роздивляються стравохід, шлунок і дванадцятипалу кишку. Але мабуть нема таких, кому би подобалося ковтати довжелезну трубку, яку потім просувають стравоходом у кишечник. Замість цього зараз все частіше роблять дихальний тест. Такий визначає патології з високою точністю — 98%. Такий навіть точніший, ніж гастроскопія".

Під час дихального тесту пацієнту дають випити склянку апельсинового соку, дають подихати у мішечок. Через півгодини мають результат.

"Щоб не було несподіваних проносів і болей у шлунку під час подорожей, незвичні нам продукти — осьминоги, кальмари, мідії тощо - треба їсти з обережністю. Адже органи травлення дуже чутливі до нових харчів і зміни клімату. Особливо якщо із України летіти в жарку чи холодну країну."

 

Зараз ви читаєте новину «Рослинна їжа вбереже від раку шлунку, гастриту і виразки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути