четвер, 24 жовтня 2013 16:25

"Рак не болить на 1-2-й стадії. Так само з зубами"

 

Останні кілька років значно помолодшав пародонтит. Ним починають хворіти діти від 12 років. Як попередити захворювання та що слід знати дорослим аби їхні діти не мали проблем із зубами, розповідає 46-річна Мар'яна Мельничук головний лікар Львівської клініки авторської стоматології.

Проблем із зубами в людей багато, але чому так мало говорять про профілактику, особливо дорослу?

Люди ідуть до лікаря, в тому числі до стоматолога, коли виникають серйозні проблеми з зубами - запущений болючий карієс, кров з ясна, неприємний запах з рота або взагалі їх відсутність. Мало хто розуміє, що можна цього не допустити. Більшість вважає, що зуби псуються з віком - "Я вже старий, тому беззубий". Але це помилка. Біда з зубами виникає через упущення в молодості. Мало хто знає, як правильно, - скільки разів і в який час чистити зуби. Не знають про зубні нитки, "йоршики", ополіскувачі, тощо. Всі необхідні засоби підбираються в залежності від стану зубів та ясен. Багато людей вірить, що реклама по телебаченню, інтернет чи порада сусідки допоможе підібрати зубну пасту. Та найбільша помилка наших людей, коли думають: мене нічого не болить, стоматолог не потрібен, нащо даремно тратити гроші. Рак також не болить на 1-2-й стадії. А на 4-5-й людина помирає. Так само з зубами.

З кожним роком молодіє проблема парадонтиту. Чому так, може це генетична проблема?

- На сьогоднішній день генетичні проблеми з зубами не є основними, - як було прийнято вважати колись. Є така фраза: "Не виховуйте дітей, виховуйте себе, бо діти нас наслідують в усьому". Вона в стоматології завжди актуальна. Якщо дитина не має сімейного досвіду чищення зубів, походу до стоматолога, як вона може навчитися цього сама? Проблеми з яснами починаються в дітей з 12 років. Бо не було грамотної профілактики і догляду за ротом. Коли дитина чистить зуби і в неї закровлять ясна, це вже ознака, що необхідно бігти до стоматолога. Інакше в 25 вона матиме діагноз парадонтит і вже після 40 хронічний глибокий парадонтит, що тягне за собою втрату зубів.

А куди ж звертатися щоби уникнути всіх цих проблем?

- В першу чергу до гігієніста-парадонтолога. Саме він допомагає уникати проблем з зубами та яснами. Лікар навчить правильно чистити зуби, доглядати за міжзубними проміжками. Підбере засоби гігієни. Форма зубів, проміжки між ними є різними, із часом вони можуть змінюватися - це система. Для всіх них потрібна своя гігієна. Це все профілактика, яка межує з лікувальним процесом. Крім того лікар оцінить стан Ваших зубів і ясен, при необхідності скерує до стоматолога терапевта, ортодонта,ортопеда- хірурга. Якщо потрібний процес лікування тканин парадонту, то в залежності від можливостей стоматологічного кабінету, клініки проводитиме необхідне лікування. Відвідувати такого лікаря треба не рідше як раз в пів року. Повірте, ці відвідини в кінцевому результаті, будуть значно дешевші, ніж поставити одну пломбу, в майбутньому.

Ваша клініка одна з найкращих у Львові, чи працює у вас гігієніст-парадонтолог?

- В нашій клініці працюють виключно спеціалісти з вузьких стоматологічних дисциплін. Вони точні в роботі, високопрофесійні та з індивідуальним підходом до кожного. Працюють з людьми, які хочуть їх чути. Тому надалі наші пацієнти мають не тільки стоматологічне, але й міцне психологічне здоров'я.

Клініка авторської стоматології Мар"яни Мельничук працює з понеділка по п"ятницю з 9.00 до 18.00. Детальніша інформація за тел: 0(32)275 90 03, 260 30 78, 050 315 59 03 та на сайті www.kas.lviv.ua. Адреса клініки: м.Львів, вул.І.Франка, 23/43

 

Зараз ви читаєте новину «"Рак не болить на 1-2-й стадії. Так само з зубами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути