Ексклюзиви
пʼятниця, 15 червня 2012 11:30

Першу допомогу при зупинці серця треба надати якомога швидше
7

13 червня тренери з французького Червоного Хреста у Європейському містечку біля арки Дружби народів навчали всіх охочих надавати першу допомогу при зупинці серця.

Є п'ять хвилин, щоб відреагувати, - каже француженка Тіна, яка веде навчальні курси Червоного Хреста. - У Франції є 600 центрів, де навчають надавати першу допомогу потерпілим у таких випадках.

Якщо бачите на вулиці людину, яка лежить, подивіться, чи немає небезпеки. Інакше замість одного потерпілого може бути двоє. Потім візьміть людину за руку, потрусіть за плечі, поговоріть, - починає показувати на манекені другий тренер Стефан. - Не реагує - значить, без свідомості.

Кладе одну руку на лоб, а два пальця іншої — на підборіддя. Закидає голову назад.

Біла смужка на фото — це язик. Це м'яз, який перекриває шлях диханню. Коли підборіддя підіймається, дихальні шляхи вивільняються.

Десять секунд слухає дихання.

При простій втраті свідомості людина не відповідає, але дихає. Якщо ж ні - викликайте швидку або попросіть когось сходити за дефібрилятором

Починає робити масаж серця. Ставить подушку лівої долоні у центрі грудей трохи нижче сосків. Зверху ставить праву. Натискає на 4-5 сантиметрів, щоб розігнати кров.

Покладіть хворого на тверду поверхню. Має бути 100-120 натискань у хвилину, тобто два в секунду. Руки випряміть у ліктях. Масаж продовжуйте, доки не прийде лікар швидкої або людина з дефібрилятором. Передавайте хворого "з рук в руки". Дефібрилятор — апарат, який визначає аномалії скорочень серця і може виправити їх. Нормальний ритм — 60-80 скорочень на хвилину. Якщо є порушення, серце труситься, як желе. Апарат дає електричний імпульс, і серце відновлює ритм. Бувають автоматичні — з однією кнопкою, і напівавтоматичні — з двома. Одна кнопка вмикає прилад, друга — подає імпульс. Має два електроди і два підключені до них кабелі. У Франції ці апарати є в усіх громадських місцях.На оголені груди накладає електроди, під'єднує кабель до апарата. Радить не торкатися апарату, інакше він оцінить ваш стан замість хворого. Імпульс іде від одного електрода до іншого через серце.

Ми теж навчаємо надавати таку допомогу, - каже майстер-тренер Наталія Каріна, завідувач відділу Нацкомітету Червоного Хреста України. - Але у нас на зупинках і вокзалах немає дефібриляторів, і треба розраховувати лише на себе. А поїдете ви, наприклад, на Труханів острів — звідки вони там? Навіть лікарі без апаратури губляться. Є три сценарії. Масаж серця припиняють, коли людина починає дихати. Або хворого передають лікарям швидкої. Третій варіант сумний — ви надаєте допомогу один, знесилилися і не можете далі робити масаж, а поруч нікого немає. Людина помирає.

Зупинка серця — не масове явище, але до неї треба бути готовими, каже вона.

20-22 червня у Європейському містечку фахівці "Червоного хреста" навчать оглядати хворих, правильно викликати швидку, вкладати людей для перевезення при переломах, зупиняти кровотечі, допомагати при опіках. Будуть займатися з групами по 4-10 людей. Групи зможуть пропонувати власні теми занять.

Зараз ви читаєте новину «Першу допомогу при зупинці серця треба надати якомога швидше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути