вівторок, 29 травня 2012 05:45

Інсульти трапляються від роботи на сонці

 

Улітку в лікарні привозять у кілька разів більше пацієнтів з інсультом. Невролог із райцентру Кам'янка на Черкащині 61-річна Тетяна Павлішина помітила, що найчастіше крововиливи мають селяни після роботи на городі.

— За останні два тижні в неврологічне відділення привезли трьох жінок з інсультом, після сапання, — каже лікарка. — Хворі чи рідні розказують те саме: у вихідні люди підганяють роботу на городі під пекучим сонцем. Нещодавно 46-річну жінку не вдалося врятувати. Померла вночі після того, як цілий день сапала.

У неврологічне відділення весною та влітку з інсультом потрапляють по п'ятеро осіб щотижня. Ще 30 років тому таку кількість реєстрували за місяць.

— На першому місці в групі ризику люди, які важко працюють, копають, пасуть на спеці худобу. Недавно померла знайома, насапалася на сонці в 72 роки.

Також ризикують мати інсульт люди з підвищеним тиском, зайвою вагою, слабкими судинами.

— Через недбале ставлення до здоров'я отримати інсульт може й здорова людина. Якось 40-річний чоловік звечора випив на ювілеї горілки, а зранку пішов розвантажувати мішки з цементом. По обіді вже був нашим пацієнтом із крововиливом у мозок. До того жодних проблем із серцем чи тиском не мав.

— Якщо працюєте важко навіть у прохолодну погоду, щогодини слід випивати склянку води й відпочивати по 10-15 хвилин. Коли голова весь час нагнута, відбувається інтенсивний прилив крові до мозку. Це сприяє інсульту.

Людям похилого віку радить працювати на городі до восьмої ранку й після шостої вечора.

— Зневоднення призводить до згущення крові та підвищення артеріального тиску. Соки, чаї теж не здатні замінити чисту воду. Кава стимулює зневоднення, — каже терапевт із Черкас 30-річна Тетяна Дриженко.

— Якщо після навіть помірних фізичних навантажень раптом відчули головний біль, запаморочення, оніміння кінцівок, губ, язика слід негайно викликати "швидку". Інсульт призводить до погіршення кровообігу в мозку. Якщо протягом 2 годин відновити притік крові, то клітини мозку вдасться врятувати й легше буде відновитися.

Напад інсульту виявляють за язиком

— Під час нападу інсульту хворі описують головний біль, як спалахи,— каже кардіолог столичної клініки "Здорова сім'я" Ольга Бобровська, 39 років. — Інсульт можна відрізнити від запаморочення за шістьма ознаками. Якщо у гіпертоніка є хоча б одна, негайно викликайте "швидку".

Треба попросити висунути язик — при інсульті він відхилиться набік. Так само посмішка не буде симетричною. Хворий повільно й плутано говоритиме, важко згадуватиме своє ім'я. Відчуватиме слабкість у нозі та руці. В очах у нього двоїтиметься, погляд буде затуманений.

Мирослава МИГИДЮК

 

Зараз ви читаєте новину «Інсульти трапляються від роботи на сонці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути