Ексклюзиви
четвер, 11 березня 2021 19:00

Наскільки важливий білок у раціоні і як його правильно їсти

Наскільки важливий білок у раціоні і як його правильно їсти
Норму білка можна набрати з їжі. Фото: pixabay

Для гарної фігури та самопочуття варто їсти достатньо білка.

Цей компонент потрібен для росту і розвитку, допомагає рости і відновлюватися м'язам, бере участь в роботі імунітету і регулює безліч біохімічних реакцій, допомагає довго зберігати відчуття ситості, розповіла дієтологиня Альбіна Коміссарова на сторінці в Instagram.

"Є думка що людині потрібно їсти не менше як 2 грами білка на 1 кілограм ваги. Але якщо ми не говоримо про професійних спортсменів, то дорослій здоровій людині рекомендується 0,8 грама білка в добу з розрахунком на 1 кілограм ваги", - каже фахівчиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вегетаріанство погіршує стан кісток - дослідження

За її словами, найкраще джерело білка – це їжа, а не порошки та протеїнові батончики. Якщо регулярно їсти м'ясо, рибу, морепродукти, яйця, бобові і соєві продукти, а також крупи, то додаткові джерела не потрібні.

Їсти багато білка немає сенсу. Можна збільшити кількість, щоб наростити м'язи. Але не більше, ніж 2 – 3 гр на кг ваги тіла. Проте найчастіше це збільшує споживання червоного м'яса і калорій у цілому.

"Якщо ви будете їсти багато білка, то витіснятимете з раціону інші продукти, які не менш важливі. Усього повинно бути в міру" ,– каже дієтологиня.

Протеїнові продукти / добавки можуть бути корисні людям з високою фізичною активністю, людям з обмежувальною дієтою, вегетаріанцям, літнім людям.

Норму білка можна набрати з їжі. Наприклад, в одному яйці близько 6 гр білка, а у порції курки – приблизно 30 гр. Білок повинен складати 1/4 тарілки.

Волосся на 95% складається одного конкретного білка – кератину. Він синтезується всередині організму з амінокислот, джерелом яких є їжа. Усі незамінні амінокислоти є в рослинних продуктах. Тому треба їсти бобові та цільнозернові крупи – в перших багато лізину, але мало метіоніну, в других – навпаки. Разом вони дають точно такий же повноцінний білок, як у тваринних продуктах.

Зараз ви читаєте новину «Наскільки важливий білок у раціоні і як його правильно їсти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути