
За 57 грн можна купити 5 пакетиків сухої закваски до йогуртів. Вони продаються в аптеках. Один пакетик можна коштує 11 грн. Цього вистачає на 1-3 л йогурту. Також в аптеках є закваски для кефірів, ряжанки.
Порошок засипають у тепле кип'ячене молоко, настоюють на теплі. Домашній йогурт можна додавати до салатів замість сметани. Або змішувати з варенням і їсти як звичайний десертний йогурт на сніданок.
Для тих, хто захоплюється такими домашніми кисломолочними продуктами, у продажі є спеціальні йогуртниці. Це невелика посудина зі скляними ємностями, яка підключається до розетки і в ній автоматично підтримується потрібна для бродіння йогуртових бактерій температура. Йогуртницю можна купити за 140 грн, продається в магазинах дрібної побутової техніки.
Харчові бактерії корисні тим, що сприяють травленню. Від цього необхідні організму елементи - вітаміни та мікроелементи - засвоюються краще. Також бактерії лікують від дисбактеріозу.
"Лактобактерії в організмі "стежать", щоб кількість шкідливих мікробів в кишечнику не перевищувала допустимих норм. Біфідобактерії знищують ті мікроби, які потрапляють в організм з повітрям, з брудних рук, немитих фруктів, - розповідає головний дієтолог Львівської області Зоряна Завада. - Вони ж стимулюють імунітет людини, беруть участь у травленні їжі, розщеплюють складні вуглеводи, білки, жири. Сприяють всмоктуванню заліза і вітамінів, полегшують роботу печінки."
Проте є випадки, коли певний вид бактерій може бути шкідливий організму. Тому захоплюватися ними не варто без консультації з лікарем.
"При деяких розладах кишково-шлункового тракту корисні біфідобактерії, а при деяких вони шкідливі. Те ж саме з лактобактеріями. Наприклад при молочниці у жінок, що теж по суті є порушенням флори у статевих органах жінки, треба вживати більше продуктів із біфідобактеріями. Та не можна при цьому з лактобактеріями, оскільки вони є ідеальним середовищем для розвитку грибка."
Коментарі