субота, 18 серпня 2012 17:05

Кримчанка оздобила територію маєтку напівкоштовним камінням
21

Фото: Фото: Наталія Шестопал

Будинок та присадибну ділянку розміром у 4 сотки оздобила морським камінням кримчанка Олена Істоміна. Ними прикрасила квіти, дерева, скляні вази, створила декорації - картини у вигляді кам'яної мозаїки. Незвичайні за формою, кольором та розмірами каміння жінка збирає щодня на пляжі протягом трьох років.

"Три зими носила камені. Хвилями з моря викидає гарний камінь, якщо його не взяти, на наступний день його може забрати в море. Я думаю, принесу і покажу людям. Іноді буває день, що і нічого не принесеш. А буває після шторму стільки їх красивих, що накопичуєш і дня три носиш", - розповіла Олена.

Будинок жінки знаходиться неподалік мису Фіолент у Балаклавському районі Севастополя. На Фіоленті місцеві переважно мають дачі, які влітку здають туристам. Олена Істоміна щодня о сьомій годині ранку спускається до Яшмового пляжу. Там купається і збирає морське каміння. Спуск до моря налічує понад 785 сходинок. На території розташовано Георгіївський монастир. Пляж отримав таку назву через велику кількість яшми. Яшма – строкатий, або крапчастий напівкоштовний камінь. У давнину з яшм робили печатки та амулети. У наш час це популярний матеріал для художніх виробів, кам'яної мозаїки. Майстри його шліфують і полірують.

"Це все ще й велика праця. Серединка цієї клумби у минулому році виглядала зовсім по-іншому. Щороку у мене абсолютно різні клумби і абсолютно по-різному розташоване каміння. На зиму все прибираю і по весні ставлю заново. Навіть кішка пробіжить, впадуть, і вже не поставиш їх так, як вони стояли", - сказала Істоміна.

Все каміння жінка приносить сама.

"Якось принесла яшму вагою 16 кілограм. Брала щільну авоську, і ставлячи на кожну сходинку піднімала. Один камінь мені допоміг принести знайомий, просто він дуже великий. Маю найбільш улюблений камінь, хоча вони у мене всі улюблені. Всі шедеври, а після дощу тут неймовірно красиво. Я їх розфарбовую водичкою", - зауважила вона.

У подвір'ї серед каменів ростуть різні рослини. Є дерево з плодами персиків, у сезон росте полуниця.

"У камінні ростуть кам'яні троянди, є ряд каменів і в кожному з них квітка. Їй потрібно буквально трохи землі, можна навіть без землі, головне щоб вода була", - додала жінка.

Олена проводить до двохповерхового будинку. У домі показує дві картини з дрібного каміння, зроблену власноруч. Сходами на другий поверх будинку викладене каміння.

"Деякі камені розбиваю кувалдою і роблю картини. Клею на полотно. А яшму я не змогла розбити жодного разу, вона дуже щільна", - розповіла вона.

Зараз ви читаєте новину «Кримчанка оздобила територію маєтку напівкоштовним камінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути