пʼятниця, 04 травня 2012 05:30

Двір багатоповерхівки прикрасили туфлями й чоботами

У столичному районі Нивки 50 місцевих жителів і волонтерів самі облаштували двір будинку на вул. Туполєва, 22в. Прикрасили пластиковими пляшками, старими гумовими чоботами та жіночими туфлями, розмалювали стіни квітами.

Акцію організувала киянка 28-річна Ірина Бондаренко:

— Цей будинок завжди проблемний був. Труби проривали, машини паркували на дитячому майданчику.

Організатори пофарбували під'їзди, відремонтували і прикрасили лавочки у дворі клаптиками тканини. Половину колишнього дитмайданчика засадили квітами, решту засипали щебенем для паркування машин.

— Мешканці зібрали майже 1200 гривень. Їх витратили на розсаду та матеріали — клей, кахель, кольорові олівці. Жек допоміг. Там нормальні люди працюють. Просто грошей не мають. Їм і зарплату лопатами видають. Дали нам чотири відра фарби, щебінь, пісок та дві машини землі завезли. Їхні двірники граблями ділилися.

10 сімей із дому долучилися до роботи. Отримали дозволи. Працювали після роботи, з 18.00 до 22.00. На вихідних і цілі дні бувало. Мешканці не вірили, що це безкоштовно. Приписували нас до політичних партій, Попова (голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов. — "ГПУ"). Один чоловік щодня виходив та казав: "Працюйте-працюйте, я вам за це гроші плачу".

Оздоблені двори з великою кількістю дерев і квітів називають "амстердамськими". Їх багато у столиці Нідерландів.

У середу в обід 27-річна Людмила із другого під'їзду веде на прогулянку 1,5-річних синів-близнюків Антона й Олександра.

— Мене тиждень не було в місті. Чоловік дзвонить, каже: не узнаєш наш двір. Справді, краса така, кругом чисто. Раніше отут, — показує у бік колишнього дитмайданчика, де тепер лавочка, — грязюка завжди була, а тепер клумби, квіти. Молодець Іра. У неї тут мама на третьому поверсі живе.

Поряд із цементною лавочкою, що оздобили різнокольоровими клаптиками тканин, встановили розмальований старий велосипед. Біля нього троє 11-річних грають у м'яча.

— Вєлік — найбільше подобається, — каже Анастасія Середа. Живе у першому під'їзді. — Наша сім'я 150 гривень дала на цей ремонт. Ще хотіла б, щоб усі дерева пофарбувати в різні кольори і дім до самого верху. І щоб гамак назад повісили, який тут був. Вийшли, думали погойдатися, а його немає. Певно, щоб не вкрали, прибрали. Бо у нас тут люди всякі. І алкаші, і молодь п'є пиво. Пляшки біля качель бросають та окурки. Моя бабуся й оголошення писала, щоб не бросали. Все одно продовжують.

На сусідню лавочку сідають двоє дівчат, років 18. Лузають насіння, сміття кидають на землю.

— Теперь не стыдно, когда Сашка домой провожать будет. А то раньше мусор прям возле подъезда валялся и вонял, целоваться невозможно было, — каже білявка.

Мешканці інших 12 будинків Києва попросили волонтерів облаштувати і їхні двори.

Зараз ви читаєте новину «Двір багатоповерхівки прикрасили туфлями й чоботами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути