понеділок, 13 лютого 2012 12:32

Коралі захищають від злого ока та привертають женихів
6

Фото: фото з книги: Ганна Врочинська, Українські народні жіночі прикраси ХІХ – початку ХХ століть: «Родовід», 2007

Тернопільська художниця та стиліст Галина Жук каже, що коралі не обов?язково повинні пасувати до котрогось з елементів одягу.

Коралі, як жіноча прикраса, були відомі в світі ще з часів давнього Єгипту. В Європі відомим центром їх виготовлення вважався острів Мурано в Венеціанській лагуні. Серед заможних гуцулів в XIX столітті було престижно мати коралі саме з Італії. Одна така прикраса могла зрівнятись по Ціні з коровою.

Найпопулярніші серед українок були, і, напевне, залишаються коралі червоних відтінків. Вони мали три призначення: привертати око хлопців, показувати статус сім?ї дівчини і захищати від злого ока.

Я пропоную намисто до будь-якого типу одягу: маєчок, сарафанів, вечірніх убрань та вишиванок. Моя знайома з Феодосії навіть купається в них – не хоче знімати.

Найбільш універсальні – білого кольору з червоними крапками. Йдуть як до літнього сарафану так і до ділового костюму.

За стандартами кольорової гами одягу, в костюмі людини не має бути більше трьох кольорів. Колір коралів має пасувати до вбрання. Хоча я не прихильниця жорстких правили. Часом хтось скаржиться: Ой, які гарні зелені коралі, але нічого нема зеленого. Будьте як англійці, кажу — одягайтеся „під себе". Якщо вам просто подобається виріб, беріть. Матемете від нього позитивний заряд, коралі стануть центром – і все інше буде пасувати до них.

Найкраще підібрати коралі під колір очей. Вони підкреслюють їх глибину. Хоча бувають інші випадки. Підбирають під тон волосся, шкіри. Один раз в Києві довго не могли підібрати дівчині намисто, і врешті просто суперово підібрали його під губи. В неї вони були повнокровні ніжні і повні. Такі ж самі рожеві повні кульки їй підійшли ідеально.

Помітила, що дівчатам з довгими віями чудово йдуть намистини з малюнками-зірочками.

Жінкам з тонкою шиєю, йтимуть великі кульки коралів. Товстошиїм – навпаки. Великі кульки до великої шиї йтимуть одній зі ста.

На тому ж острові Мурано здавна робили коралі з намистинами різних розмірів та форм. В нас такі не ходові – бо вважаються дитячими.

Ціна намиста в Україні від кількох гривень – до кількох тисяч доларів. Найдешевше – китайське . Дороге – авторська робота, або старовина.

З відомих жінок коралі венеціанського типу полюбляють Катерина Ющенко, Ангела Меркель та Хілларі Клінтон.

Зараз ви читаєте новину «Коралі захищають від злого ока та привертають женихів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути