середа, 30 листопада 2011 15:20

Якісна оливкова олія гірчить і дере горло
5

До довідника Flos Olei увійшло 450 марок оливкової олії
Фото: фото: Світлана ЦИБУЛЬСЬКА
Марко Ореджія – дегустатор оливкової олії з Італії
Якісна оливкова олія смакує навіть з морозивом
Саме у такому непрозорому посуді проводиться дегустація олії

Щоденне вживання якісної оливкової олії захищає від інсультів, інфарктів, остеопорозів, депресії, раку шкіри, хвороби Альцгеймера, -  розповів італієць Марко Ореджія (Marco Oreggia) – професійний дегустатор оливкової олії та вина.

Оливкова олія корисна завдяки високому вмісту поліфенолів, які блокують вільні радикали і уповільнюють старіння клітин.

Для олій категорії преміум використовують зелені оливки, а чорні йдуть на виробництво стандартної олії. Найбільше поліфенолів міститься у зелених оливках, тому олія Extra vergin premium є найкориснішою, наголошує Марко Ореджія. „За своїм складом вона наближається до формули материнського молока", - стверджує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закуска до вина в Іспанії безкоштовна

Оливкову олію дегустують у маленькій непрозорій склянці. „Візуальний аналіз не проводиться. Колір та конситенція значення не мають". Наливає у чарку невелику кількість олії, ставить на долоню, накриваючи іншою. „Можна злегка потерти в долоні, щоб олія нагрілася. Ідеальна температура – 28 градусів". Після підігріву потрібно декілька разів піднести чарку до носа, щоб відчути аромат. Гарна олія може пахнути зеленою травою, свіжими фруктами.

„Усі хороші олії дають невелику гіркоту і поколювання у горлі. Так себе проявляють антиоксиданти – найцінніші компоненти олії", - підкреслює дегустатор. Для порівняння дає скуштувати олію Extra vergin standart – вона не гірчить і не дере у горлі, має не дуже приємний запах і смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кожна жінка повинна за день з"їдати хоча б одне яблуко"

На оливковій олії можна і смажити. „Це одна з найкращим олій для приготування їжі, бо містить мононенасичені жири, і має високу точку диміння – 250 градусів Цельсія. При цьому середня температура смаження – 160 градусів. Соняшникова олія уже при такій температурі починає руйнуватися, утворюючи кіпоть". Проте двічі використовувати не варто будь-яку олію.

Протипоказань для вживання оливкової олії немає. У середньому кожен італієць вживає 15 літрів олії на рік. У Греції – 20 літрів.

Літр преміум-олії в Італії можна купити за 8 євро, стандартної - за 3-4 євро. У київських супермаркетах представлені на дегустації зразки коштують від 150 грн. за півлітрову пляшку.

Зараз ви читаєте новину «Якісна оливкова олія гірчить і дере горло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути