вівторок, 21 вересня 2021 16:11

Як реагує організм на різку відмову від м'яса

Як реагує організм на різку відмову від м'яса
При відмові від м'яса в організм перестають потрапляти вітаміни В12 і D, Омега-3, креатин і "хороший" холестерин. Фото: pixabay

Сьогодні модно бути вегетаріанцем і люди часто роблять це без попередньої підготовки.

Адже з організмом багато чого може трапитися, якщо відмовитися від білка й жирів тваринного походження, пише РБК-Україна.

Люди - м'ясоїди від природи, за словами лікарів. Про це свідчить будова щелепи, кишечника, травної системи. Відмовляючись від м'яса, необхідно чітко розуміти, що це вплине на всі органи й системи.

Вплив на травну систему. Відмова від м'яса може призвести до закрепів, діареї, здуття живота. Тому продукт варто виводити поступово, компенсуючи спочатку іншим білком, наприклад, рибою.

Вплив на серцево-судинну систему. Через надмірне вживання тваринного жиру на стінках судин утворюються холестеринові бляшки, що призводить до атеросклерозу. Ризик розвитку серцево-судинних захворювань знижується на 13% у людей, які відмовилися від м'яса на користь риби. І на 20-22% - у вегетаріанців і веганів. Відмова від м'яса підвищує ризик виникнення інсульту на 20%.

Вплив на нервову систему. Червоне м'ясо - незамінне джерело амінокислоти тирозин, який відповідає за добрий настрій. Також м'ясо багате на вітамін В12, за дефіциту якого виникає анемія, постійна втома.

Вплив на репродуктивну систему. За відмови від м'яса в організм не потрапляють вітаміни В12 і D, Омега-3, креатин і "хороший" холестерин. Тому порушується гормональний баланс як у чоловіків, так і в жінок. Тому виникають проблеми із заплідненням.

Шкіра, волосся і нігті. Спочатку стан шкіри, волосся і нігтів поліпшується. Але потім запускається зворотний процес. Брак Омега-3 може погано вплинути на стан волосся і шкіри, буде висипання, сухість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як побороти потяг до шкідливої їжі

Фізичний стан. Багато хто помічає, що за відмови від м'яса відчувають легкість у тілі. Але за активних фізичних навантажень потрібно правильне відновлення, де багато важить білок.

Вітамін D важливий для здоров'я, але треба стежити, щоб не було його надлишку в організмі. Забагато його буває нечасто. Це трапляється в людей, які його вживають тривалий час, перевищуючи зазначені в інструкції дози. А це унеможливлює контроль вітаміну в крові.

Зараз ви читаєте новину «Як реагує організм на різку відмову від м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути