середа, 30 березня 2011 19:00
Михайло Басараб
Михайло Басараб
Політолог

Централізація корупції наближає самознищення режиму

Днями мав три різні зустрічі: з двома столичними юристами і дрібним бізнесменом із прикордонного містечка на Львівщині. Говорили ми про різні речі, але коли заходило про роботу, то кожен запевняв, що особисто відчуває централізацію корупційної ієрархії в державі. Я звернув увагу на це, бо не знаючи один одного, вони наче змовившись говорили про одне і те ж.

Раніше вирішити питання в судах чи на митниці за гроші міг майже кожен. Зараз усе набагато складніше, кажуть мої співбесідники. Не тому, що перестали брати. Ніхто й не планував навіть зменшувати таксу. Корупційна машина віднедавна має чітку ієрархічну модель: питання у відомствах "рішають" лише ті, кого уповноважили згори. Значно складніша процедура виходу на "рішал" викликає природне роздратування звиклої до хабарництва спільноти: витрати ті ж, а вийти на потрібну людину важче.

Сенс таких змін для владних верхів має матеріальний вимір. Потоки хабарів, які раніше перерозподілялися на середній і нижній чиновницьких ланках, тепер по-максимуму повинні дістатися владним небожителям. Якщо будуємо авторитарний централізм, то у всьому.

Як опонента нинішнього політичного режиму, мене така тенденція тішить. У своїй нахабній жадібності влада прагне вичавити якнайбільше. Таким чином ситуацію доведуть до крайнього безглуздя. Цілком закономірно, що проти верховних правителів ополчається ціла армія невдоволених низових чинуш, які заради хабарів і влаштовувалися на державну службу. Тепер вони лише статисти, повз яких хабарі йдуть у високі кабінети. Таке, приміром, твориться на митниці чи з конвертаційними центрами.

Обділені хабарники поповнюватимуть армію противників владної кліки й розширять наступальні порядки опозиції. Врешті-решт, хвиля соціального невдоволення прорве греблю і в цьому місці – сфері розподілу корупційних благ. Однак це лише перший крок до реальних змін.

Спостерігання за безладом в Україні твердо переконує: на цій землі не буде якісних зрушень без подолання ключової проблеми – корупції. Які цікаві реформаційні ідеї не виникали б, які світлі голови не несли б їх, їхнє прогресивне новаторство приречене на поразку в тотально враженій хабарами, „відкатами" та лобіюванням системі. Це стосується і енергетики, і освіти, і медицини, і війська, і всього іншого.

Першим успішним керівником України стане той, хто прийде до влади з дієвим планом боротьби з корупцією. І найголовніше - матиме внутрішнє переконання втілити задумане в життя. Усе інше, про що говорять політики, це словесне лушпиння. Антикорупційні заяви обох Вікторів і Юлі – це також порожні балачки, бо розходяться з їхніми справами.

Реальний успішний приклад поруч – у Грузії. Міхо Саакашвілі реалізував політичну волю патріота. Кілька років справжніх реформ – і з країни реактивними темпами вичавлюється кримінал, там добивають залишки корупції. Вже сьогодні маємо що у них запозичувати. Результат не забарився, корупціонерів виловлюють як клопів, злочинці втікають до сусідніх країн, а в Грузію йдуть інвестиції. Хороший приклад для тих, хто каже, що це неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Централізація корупції наближає самознищення режиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути