Ексклюзиви
вівторок, 06 липня 2010 10:26

Американці створили автомобіль для сліпих

Американці створили автомобіль для сліпих

Американські вчені та співробітники національної федерації сліпих США (НФС) розробляють автомобіль для людей з повною втратою зору. Першу модель такого автомобіля планується представити вже в наступному році. За словами вчених, машина буде оснащена технологіями, які дозволять незрячим людям водити без сторонньої допомоги.

Вся інформація про ситуацію на дорозі буде передаватися водію за допомогою особливих інтерфейсів, розроблених спеціально для сліпих. Наприклад, про повороти будуть попереджатимуть спеціальні сенсори, що посилають вібруючий сигнал в рукавички на руках водія.

Щоб вірно розпізнати кут обертання керма, в машині буде встановлений спеціальний звуковий механізм, який дає голосові команди, повідомляючи про напрямок руху. Слідкувати за швидкістю допоможе спеціальний жилет, який буде вібрувати з різною частотою, залежно від того, наскільки розігнався автомобіль.

У минулому році студенти технологічного коледжу Вірджинії успішно провели перші випробування, перетворивши на машину для сліпих чотириколісний баггі (позашляховик для їзди по піску). "Очима" такого баггі служили лазерні датчики, які у русі визначали відстань до перешкод.

За словами співробітників НФС, в наступному році офіційний тест-драйв буде проводитися на модифікованому джипі Ford Escape. Повністю функціонуючий прототип такої машини буде випробуваний сліпим водієм на трасі у Флориді в січні 2011 року.

Mignews

Зараз ви читаєте новину «Американці створили автомобіль для сліпих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути