середа, 15 квітня 2020 18:46

Влада не реагує на появу нелегальних заправок - експерт

Влада не реагує на появу нелегальних заправок - експерт
На нелегальних АЗС паливо дешевше. Фото: serviceseodessa.blogspot.com

Користуючись відсутністю контролю з боку держави, по всій Україні масово відновлюють роботу нелегальні АЗС.

- В Україні не існує системи контролювання якості й безпечності нафтопродуктів. Немає навіть визначеного органу державного нагляду та контролю, - каже Gazeta.ua фахівець із державної політики у паливно-енергетичному комплексі Геннадій Рябцев.

Він розповідає про ситуацію із пальним і заправками, яка склалася в Україні під час карантину.

Справді контролю за цим немає?

Формально це має робити Державна екологічна інспекція, проте в неї відсутні будь-які ресурси, аби це здійснювати належним чином. Більше того, цю службу мали ліквідувати зі створенням Державної природоохоронної служби. І, звісно, коли ніхто не контролює цей ринок, то і з'являються нелегальні заправники. Уряд звертає на них увагу, як це, наприклад, було наприкінці минулого року, коли навіть президент давав доручення органам виконавчої влади, аби ті навели лад у цьому питанні. Усе завершилося рейдами, впродовж яких демонтували окремі об'єкти заправної інфраструктури і рапортами про те, що ці АЗС побороли.

Які причини появи?

По-перше, відсутність органів контролю. По-друге, відсутність перевірок. І нарешті, відсутність кримінального покарання за те, що здійснюється торгівля небезпечного для довкілля і здоров'я людини ресурсу. Також відсутні правові прецеденти, коли за такі порушення жорстко карали винуватців. Бо у нас в Україні багато випадків, коли вибухали АЗС, коли ставалися пожежі на нафтобазах через злісне недотримання правил протипожежної безпеки. Але жодна особа не понесла відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевищують швидкість і невміло маневрують - українці частіше стали потрапляти в ДТП

Хто зазвичай їхні власники?

Дуже важко сказати, хто є їхнім господарем. Але, зрозуміло, що не держава.

Чи може звичайний водій виявити цю заправку? За якими ознаками?

По-перше, навіщо людині виявляти ці заправки, якщо платоспроможність не дозволяє купувати якісне паливо на великих автозаправних комплексах? Мало хто з автомобілістів проводить паралель між частими поломками авто та якістю палива. Тим паче, якщо машина комерційна і йому не належить. Такі заправки вирізняються низькими цінами, тому їхніми послугами користуються.

Наскільки дешевший там бензин?

Такі заправники не сплачують податки, які зазвичай становлять 40% від загальної ціни. Зрозуміло, що вартість палива не буде відрізнятися аж на 40%, бо з цих коштів вони платять місцевій владі чи представникам правоохоронних органів за те, щоби їх не позакривали. І ті за гроші закривають очі на їхню діяльність.

Де нелегальних АЗС найбільше - у містах, між містами чи у селах?

Залежить від того, що збирається продавати той, хто їх установлює. Якщо скраплений газ, то такі АЗС з'являються біля великих міст і в Південних регіонах України. Якщо йдеться про дизельне пальне - то в аграрних регіонах біля сіл та на Закарпатті, де заправляються великі фури.

Таке пальне шкідливе для авто? Якщо так, то наскільки?

Мотор автівки швидше зношується, і з машиною виникає багато неприємностей.

За добу вартість автогазу у роздрібних мережах знизилася на 10-30 коп./л.

Середня ціна пального по країні опустилася до 9,54 грн/л, передає enkorr.

Зараз ви читаєте новину «Влада не реагує на появу нелегальних заправок - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути