Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2021 11:05

Відбувся перший чемпіонат "Формули-1"

13 травня 1950 року в англійському селі Сільверстоун відбулася гонка першого чемпіонату "Формули-1". В ній виграв італієць Джузеппе Фаріна на Alfa Romeo. Він випередив свого партнера з команди аргентинця Хуана-Мануеля Фанхіо.

Передумови перегонів "Формули-1" з'явилися в 1930-ті на чемпіонатах гранпрі Європи. Перед Другою світовою війною організаціям, які беруть участь у гранпрі, сформулювали перший регламент проведення чемпіонату. Планували, що він відбудеться 1941 року, але через війну ці правила набули чинності 1946-го.

Автор: championat.com
  Італієць здобув перемогу в першій гонці "Формули-1"
Італієць здобув перемогу в першій гонці "Формули-1"

1947-й вважають початком ери "Формули-1". Саме з цього року почали проводити змагання у класі "Формула А". Він передбачав робочий об'єм атмосферних двигунів 4500 см³. Рішення про проведення чемпіонатів світу з автоперегонів у класі "Формула-1" прийняли 1949-го за ініціативою делегата від Італії Антоніо Брівіо Сфорца.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ввели перші автомобільні номери у світі

Вимоги до автомобілів з класу "Формула А" дозволяли брати участь у перегонах автомобілів довоєнної розробки. Наприклад, Alfa-Romeo-158 або Maserati-4CL.

Система нарахування очок стала протилежна тим, що використовували в чемпіонатах світу і чемпіонатах Європи з 1935-го до 1939 року. Раніше використовували систему штрафних очок. Учасники мали отримати їх якомога менше.

За регламентом "Формули-1", очки в чемпіонаті нараховували за місця на фініші з першого по п'яте за схемою 8-6-4-3-2. Ще одне очко присуджували за найкраще коло в гонці. Чемпіоном ставав гонщик, який набрав найбільшу кількість очок. У залік чемпіонату йшли чотири найкращі результати із семи етапів.

1 травня 1994 року під час змагань "Гранпрі Сан-Марино" на трасі в Імолі загинув 34-річний бразильський автогонщик Айртон Сенна. Він був трикратним чемпіоном світу в класі машин "Формула-1".

Зараз ви читаєте новину «Відбувся перший чемпіонат "Формули-1"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути