пʼятниця, 22 червня 2018 16:04

Удар боксера-важкоатлета - експерт розповів про ефективність подушок і пасків безпеки

Удар боксера-важкоатлета - експерт розповів про ефективність подушок і пасків безпеки
Депутати пропонують збільшити штраф за непристебнуті паски безпеки з 51 грн до 850 грн. Фото: 112

Депутати пропонують збільшити штраф за непристебнуті паски безпеки з 51 грн до 850 грн.

Проект закону № 8492 зареєстрували у Верховній Раді 18 червня.

За 70% врятованих життів у аваріях водії зобов'язані саме паскам. Застосування ременя безпеки зменшує ризик загибелі водія при лобовому зіткненні - в 2,3 рази. При бічному - в 1,8 рази. При перекиданні - в 5 разів.

У 1960-х і 1970-х автовиробники рекламували подушки як потенційну заміну пасків. У разі аварії подушка безпеки починає розгортатися, щоб "прийняти" на себе людину.

"Проблема в тому, що людина рухається назустріч подушці. І робить це ще швидше. Максимальна швидкість - 300 кілометрів за годину. Це - удар боксера-важкоатлета. Ремінь безпеки не дає водієві зустрітися з подушкою занадто швидко", - каже Gazeta.ua засновник kiev.dtp.ua. Владислав Антонов. - "Вони діють у постійному зв'язку. Подушка спрацьовує, розраховуючи на ремень. Якщо його немає, подушка сильно травмує людину. Три чверті зусиль до порятунку припадають саме на паски. Подушка - допоміжний засіб. Краще бути пристебнутим, ніж розраховувати на неї".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гайки закрутять - експерт про нові штрафи для водіїв

Дослідження показують, що за невикористання ременів безпеки ймовірність травми голови у пасажирів на задньому сидінні майже така ж, як і у тих, хто сидить попереду.

"Небезпека від непристебнутих пасажирів позаду водія в тому, що вони травмують одне одного. Непристебнута позаду людина дуже сильно б'є все і всіх, що знаходиться всередині авто", - додав автомобільний експерт.

Існує міф, що пасок безпеки може травмувати в разі аварії, адже під час різкого гальмування тіло за інерцією рухається вперед.

"Він дійсно може стати причиною травми, але тільки одного типу. Пошкодити шийну частину хребта. Може зламати ключицю, якщо неправильно відрегульований", - розповів Антонов. - "Однак, порівняно з тими травмами, від яких він вбереже, на наслідки використання ременів безпеки не варто зважати".

Пристебнуті паски безпеки можуть врятувати до 50% людей, що потрапляють у автокатастрофи. Щороку на дорогах України гинуть не менше 3,5 тис. людей та травмуються не менше 35 тис.

Зараз ви читаєте новину «Удар боксера-важкоатлета - експерт розповів про ефективність подушок і пасків безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути