середа, 31 липня 2019 13:20

Позбавлення хамів водійських "прав" діє ефективніше за лайку: правозахисник

Чи не щодня в Україні можна зустріти відверте хамство на дорозі. Водії "підрізають", систематично не дотримуються безпечного інтервалу, дистанції, лаються. Водії "легковушок" влаштовують "розбірки" навіть із керманичами громадського транспорту. Конфліктна ситуація часто супроводжується агресією. На безпеку руху це може впливати негативно.

Gazeta.ua поцікавилась у спеціаліста, що робити та як краще нейтралізувати проблему, якщо ви зустрілись із хамством на дорозі. Експерт у питаннях законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв вважає, що вирішення конфліктів за допомогою закону — найефективніший метод боротьби з хамами на дорогах.

Чи побутує в правовому полі явище хамства на дорозі?

У багатьох країнах твердо карають за агресивне водіння. У певних державах "підрізування" і навіть лайка — це вже Agressive driving. За таке, зокрема, передбачені штрафи і позбавлення права управління транспортним засобом.

У нашому законодавстві, на жаль, такої норми немає. Хоча є інший важіль, створений для регулювання проблем з дорожнім хамством, — 122 стаття Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Згідно з нормативно-правовим актом, порушення, що спричинили створення аварійної обстановки, караються стягненням 40 неоподаткованих мінімумів громадян. На сьогодні це 680 грн, або позбавляють права керувати транспортними засобами на строк від 6 місяців до одного року.

Тобто той, хто змусив інших учасників дорожнього руху різко змінити швидкість, напрямок руху або своїми діями чи бездіяльністю змусив інших вжити певних заходів щодо забезпечення особистої безпеки або безпеки інших громадян, ризикує не тільки життям і здоров'ям своїм та інших, але й отримує "змогу" бути покараним державою.

Автор: з відкритих джерел
  "Врегулювання питання згідно з нормами державних законів — на сьогодні єдиний правильний шлях вирішення проблеми і боротьби з хамами на дорозі", - експерт.
"Врегулювання питання згідно з нормами державних законів — на сьогодні єдиний правильний шлях вирішення проблеми і боротьби з хамами на дорозі", - експерт.

Що робити, якщо ви постраждали від автоагресора?

Якщо ви стали жертвою хамства на дорозі — ви можете звернутись до поліції з заявою щодо цього. Надважливо мати докази. Їх треба додавати до заяви. Якщо така заява надійде до правоохоронців, поліція повинна викликати звинуваченого на допит. Далі правоохоронці оформлять протокол і передадуть матеріали в суд. Орган Феміди встановить, чия правда "зверху".

Що може бути доказом правопорушення?

Відео. А автомобільний відеореєстратор — непоганий інструмент документування. Прилад здатен фіксувати, що робиться зовні машини. Зокрема, і дії учасників дорожнього руху, які створили аварійну обстановку.

А якщо відеореєстратора немає?

Якщо немає відеопомічника, є інші джерела доказів. У вас можуть бути свідки неправомірної ситуації та їхні покази. Це інші учасники дорожнього руху: сусідні авто, пішоходи. Загалом, треба мати будь-що, що доведе, підтвердить обставини події.

На що потрібно звертати увагу у разі виявлення хамства на шляху?

Якщо ви стали жертвою чи свідком автохуліганства, задокументуйте, запам'ятайте подробиці надзвичайної події. Знайте місце, де ви востаннє бачили порушника, номерні знаки його транспортного засобу, напрямок, куди вирушив свавільник, або його розташування. Також задокументуйте дорогу, на якій сталася подія, колір, марку, модель та інші деталі автомобіля-порушника. Важливо чітко розуміти і мати змогу пояснити правоохоронцям, що трапилось.

Чи поширена практика покарання автотерористів через суд в Україні?

Українським законодавством передбачено, що учасники дорожнього руху мають право на безпечні умови дорожнього руху. Тож ми маємо цілком законний механізм притягнення автонахаб до відповідальності. Але, на жаль, цим способом чомусь у нас дуже мало водіїв користується. Треба щоб люди частіше його застосовували, захищали свої права, кожен може сміливо ними користуватись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німець не чекає на українця з хорошим авто - автоексперт про вживані авто зі США як тренд

Чи є альтернатива щодо покарань хамів на дорозі, чи дієвий самосуд?

Самосуд — не варіант. Як мінімум тому, що якщо ви діятимете адекватно вчинку хама, то і в нього виникнуть підстави, щоб звинуватити вже вас у створенні аварійної обстановки.

Врегулювання питання згідно з нормами державних законів — на сьогодні єдиний правильний шлях вирішення проблеми і боротьби з хамами на дорозі. Мордобій і взаємні образи — неефективні інструменти, вони можуть тільки погіршити ситуацію. Позбавлення "прав" — це для хама жорсткіше покарання за самосуд.

Чому на дорогах так багато "свинства"?

"Схоже, що певні наші громадяни просто не знають, що питання можна вирішувати у суді. А відсутність покарання може стимулювати свавілля.

Суд - це цілком нормальний спосіб встановлення справедливості. Законний механізм із мінімальною тратою сил, енергії, нервів.

Дехто думає, мовляв, не хочу зв'язуватись з "тяганиною", не хочу час втрачати. Але це цілком "нестрашна" практика. Сьогодні правоохоронці все "спокійно" оформляють, справу передають до суду.

Якщо ви не знаєте, як самому вести справу, якщо у вас немає часу чи/і бажання самому безпосередньо це вирішувати, можна просто звернутись до адвоката. Так, доведеться виділити з бюджету гроші та на послуги спеціаліста. Але якщо суд встановить, що право за вами, зможете вимагати від винуватця матеріальної, моральної компенсації, зокрема і на витрати, пов'язані з судовими процесами", - розповів правозахисник Караваєв.

Світова практика

За агресивне водіння у США передбачені штрафи на тисячі доларів, підвищення тарифів на автострахування, позбавлення права управляти транспортним засобом або конфіскація машини. Між тим, для любителів порушити на дорозі передбачене тюремне ув'язнення.

У Німеччині за агресивне водіння можна заплатити штраф у розмірі місячної зарплати і/або позбутися "прав". "Найлютіших" порушників — направляють на медико-психологічну експертизу. Якщо фахівці встановлять схильність особи до агресії на дорозі, ліцензію на управління транспортним засобом водій найближчим часом може не побачити.

На сторінці державного поліцейського управління штату Вашингтон, США, опублікований список порад, як варто себе поводити проти агресивного водія і що робити для безпеки на дорозі. Доречними вони можуть бути і для наших реалій.

Гнів, нетерпіння, втрата самоконтролю можуть спровокувати негативні наслідки на шляху. Доцільно, замість помсти, послухати заспокійливу музику в машині, за потреби зупинитись і "випустити пар". Рух варто продовжувати, коли вгамуєтесь. А якщо хочете покарати правопорушника, краще це робити цивілізовано за допомогою державних органів. Адже позбавлення прав злочинця може принести більше користі, аніж самосуд. Не факт що ви банальним мордобоєм перевиховаєте хама.

Автор: з відкритих джерел
  "Гнів, нетерпіння, втрата самоконтролю — можуть спровокувати погані наслідки на шляху. Доцільно замість бажання помсти — послухати заспокійливу музику в машині, за потреби — зупинитись і "випустити пар", - одна з порад експерта щодо того, як уникнути негативних наслідків від зустрічі хамства на дорозі.
"Гнів, нетерпіння, втрата самоконтролю — можуть спровокувати погані наслідки на шляху. Доцільно замість бажання помсти — послухати заспокійливу музику в машині, за потреби — зупинитись і "випустити пар", - одна з порад експерта щодо того, як уникнути негативних наслідків від зустрічі хамства на дорозі.

• Будьте ввічливі, навіть якщо інший водій ні. Уникайте конфліктів, якщо це можливо. Якщо інший водій провокує вас, не грайте в його "гру", уникайте його. Ви не знаєте "потенціал хаосу" іншого водія та на що він готовий піти заради доказу своєї "правоти".

• Перед будь-якими маневрами перекойнайтесь у безпечності своїх дій. Адже увагу і здатність тверезо мислити може "вимкунути" провокатор.

• Уникайте тривалого зорового контакту з поганцем.

• За потреби в допомозі зателефонуйте до поліції.

• Забудьте про перемогу. Ніхто не виграє в аварії.

• Можливо, не варто робити поспішні висновки. Водій може агресивно поводитись на дорозі через потребу, надзвичайну ситуацію, що сталась у нього.

Експерт розповів, як відстояти правоту і добитись компенсації, якщо ви потрапили до ДТП через неякісну дорогу.

Зараз ви читаєте новину «Позбавлення хамів водійських "прав" діє ефективніше за лайку: правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути