Ексклюзиви
четвер, 13 червня 2019 07:31

Як отримати компенсацію за ДТП через погані дороги

Як отримати компенсацію за ДТП через погані дороги
Експерт розповів як отримати компенсацію за ДТП через погані дороги. Фото: з відкритих джерел

З 1 січня 2018 по 30 квітня 2019 в Україні сталось близько 700 ДТП скоєні за умов незадовільного стану вулиць та доріг. Про це повідомили на сайті патрульної поліції України.

Експерт розповів, як відстояти свою правоту і добитись компенсації, якщо ви потрапили в ДТП через неякісну дорогу.

"Згідно з Конституцією України, кожен громадянин має право на відшкодування збитків спричинених діями або бездіяльністю посадових осіб, - розповідає юрист Володимир Караваєв. - Головна задача постраждалого в ДТП через неякісну дорогу - довести, що чиновник, що відповідає за таку ділянку шляху — неякісно виконує свої повноваження, або зовсім нічого не робить для ремонту чи будови.

Як тільки аварія сталась, і ви в змозі - викличте поліцію і попросіть їх за можливості взяли з собою представника компанії на балансі якої знаходиться пошкоджена ділянка траси.

Правоохоронець повинен скласти документ, з фіксацією деталей подій, дорожньої обстановки, вказати пошкодження, що зазнав транспортний засіб. Важлива максимальна деталізація і об'єктивність. Адже в суді постане питання: чи міг водій уникнути попадання в ту яму. Тож задача кермувальника - не сидіти на місці. Треба все знімати, фотографувати. Варто зафіксувати розміри ями, схему ДТП, дорожні умови, освітлення, чи є попереджувальні знаки щодо неякісної ділянки дороги.

Якщо у вас є повна страховка — потрібно повідомити страховикам.

Поліція може оформити процесуальні документи по двом статтям адміністративного кодексу: або на водія, або на особу, що відповідає за експлуатацію ділянки шляху.

Якщо суд вирішить, що винен представник дорожньо-експлуатаційної служби - виникають основи для подачі позову на відшкодування моральних і матеріальних збитків. На той час вже треба мати оцінку матеріальних збитків, що отримала машина. Крім того варто зберегти чеки і квитанції, що залишились від витрат пов'язаних з аварією.

Адже власник постраждалої машини, скажімо, може заплатити за евакуатор, для транспортування недієздатного авто. Між тим, водієві може знадобитись лікування спровоковане наслідками ДТП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народились до війни, 56 років прожили разом і полетіли в небо

Наразі ми маємо специфічний законодавчий факт, що може спричинити певні труднощі. В Україні є дороги державного і місцевого значення. Закон про автомобільні дороги регламентує, що якщо аварія через неякісне покриття станеться на дорозі державного значення - суд може притягнути до відповідальності балансоутримувача ділянки шляху. Але той може зіслатись на норму в законі, що він несе відповідальність у масштабі фінансування. Часто власники доріг під цим приводом уникають відповідальності. Але це стосується загальнодержавних шляхів. На дороги місцевого значення ця норма не діє.

Між тим, у суді може виникнути сумнів хто винен: водій чи той, хто мав би дивитись за дорогою. Може бути призначена експертиза, покликана відповісти: чи міг водій уникнути аварії. Проблемою може стати те, що наше законодавство не регламентує кількість таких експертиз. Суддя може вирішувати зважаючи на висновки будь-якої. Тож для максималізації шансів на перемогу в суді — можете найняти приватного експерта. Гроші витрачені на його послуги можете включити в суму матеріальної компенсації.

Не варто впадати у відчай і думати що справа безперспективна. Свої права потрібно відстоювати. Компенсації добитись можна. Якщо все зробити по алгоритму, що я озвучив — шанс на компенсацію близько 100 відсотків", - каже експерт.

Верховний суд підтримав водія, який не показав "права" поліцейським.

Зараз ви читаєте новину «Як отримати компенсацію за ДТП через погані дороги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути