Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2018 18:04

"Відміна пільг ніяк не вплине на бюджет" - експерт

У вересні українці купили 734 автомобілі на електричній і гібридній тязі.

Зокрема, 432 електромобілі та 302 гібриди. Це на чверть менше, ніж у серпні, повідомляє IRS Group.

Найпопулярніший електромобіль - японський Nissan Leaf. Авто купили 311 українців. На другому - німецький BMW i3. Придбали 17 автомобілів.На третьому- американська Tesla Model S. Купили 12 електромобілів

Лідер серед гібридів - авто іншого японського бренду - Toyota RAV4 Hybrid. Його власника стали 157 українців. На другому місці - Toyota Prius. Авто придбав 51 українець. На третьому - Chevrolet Volt - 27 автомобілі.

Автор: irsgroup.com.ua
  Кількість зареєстрованіх в Україні електромобілів и гібридів.
Кількість зареєстрованіх в Україні електромобілів и гібридів.

Всього в Україні зареєстрували майже 8,7 тис. електромобілів і 7,7 тис. гібридів. 84% ввезених з-за кордону автомобілі з пробігом. Найбільше у Київській області, Харківській і Одеській.

Із зростанням кількості електромобілів в Україні стало більше зарядних станцій. За даними Schneider Electric, у країні більше 1,5 тис. розеток для електрокарів.

Причина зменшення попиту на електромобілі - ймовірне скасування пільг на ввезення автомо з січня наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ніхто нічого не узаконив" - експерт про ввезення євроблях у режимі транзиту

"Оскільки пільги ще не продовжили, люди "чекають новин". На замовлення автомобіля за кордоном в основному це США, оформлення всіх документів і доставку, необхідно пристойну кількість часу. Поки машина доїде, вона вже може не потрапити під нульове розмитнення", - каже засновник порталу E-move Руслана Хорін.

Зараз громадськість чекає на продовження пільг, які існують зараз.

"Є декілька пропозицій щодо стимулювання подальшого ринку електромобілів. Перша - подовжити існуючі пільги при імпорті ще на рік. З січня цього року за ввезення електромобіля до країни не треба платити ПДВ і 109 євро акцизного збору. Друга - зробити так звану "податкову знижку". Тобто той, хто купує електромобіль, має пільги у податках за підсумками податкового року. Підійде тільки для тих, хто справно платить податки офіційно. Оскільки у нас непередбачуваний парламент, можуть пройти будь-які пропозиції. Скасування пільг загалом на бюджет не вплине ніяк. Оскільки український ринок електромобілів малий, щоскасування або введення ПДВ у масштабах країни неістотне", - каже Gazeta.ua автомобільний експерт, керівник компанії "Автоконсалтинг" Олег Омельницький.

У Верховній Раді є 4 законопроекти, альтернативні теперішнім пільгам, - 5494-1 , 7156-2, 8159, 4033а. Перші 2 подібні. У них пропонують продовження до 2021-го відміни ПДВ, не нараховувати податок на надання послуг перевезення на електромобілях, у містах-адміністративних центрах має бути обладнання зарядними станціями 10% паркомісць.

Зараз ви читаєте новину «"Відміна пільг ніяк не вплине на бюджет" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути