середа, 27 березня 2013 09:12

Незадоволена Україною СОТ запропонувала ще раз розслідувати імпорт авто

Незадоволена Україною СОТ запропонувала ще раз розслідувати імпорт авто
25 березня в Женеві відбулося засідання ради СОТ з торгівлі товарами. Фото: comments.ua

США і Японія підтримали Європейський Союз і зажадали від України відстрочити набуття чинності рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) про введення нових мит щодо імпортних автомобілів або навіть відкликати це рішення.

Така позиція, як випливає з матеріалів Світової організації торгівлі (СОТ), була висловлена ??25 березня в Женеві на засіданні ради СОТ з торгівлі товарами, пише "Комерсант-Україна" у публікації "СОТ не дает проехать".

Україну на засіданні критикували двічі: у зв'язку з її заявкою на перегляд тарифних позицій і підвищенням мита на імпорт автомобілів.

"Євросоюз, як і деякі інші члени СОТ, був здивований публікацією рішення України про введення таких заходів. По-перше, розслідування завершилося майже рік тому, з того часу нічого не відбувалося, і логічно було очікувати, що ніяких заходів не буде прийнято. Підвищення мит грунтується на застарілих даних 2008-2010 років. По-друге, ми були здивовані, тому що коли проводилося розслідування, ми висловлювали сумнів у тому, що ці заходи вписувалися в норми СОТ. По-третє, ми не могли провести попередні консультації в рамках угод про гарантії СОТ, що порушує важливі процедури організації торгівлі", - йдеться в заяві ЄС.

У цієї позиції знайшлися прихильники.

"Згідно з нормами СОТ, введення мит можливе лише у випадку "непередбаченого розвитку". Збільшення імпорту повинно бути "в недавньому часі несподіваним, різким і значним", а утрата, обумовлена іншими чинниками, "не повинна приписуватися зрослому імпорту". Японія сумнівається, що ці вимоги були дотримані", - йдеться в заяві японської сторони.

Ст. 12 угоди про гарантії зобов'язує члена СОТ повідомляти комісію по митах про початок розслідування, його результати та введення антидемпінгових заходів. Україна інформувала Японію лише про початок розслідування.

"Київ не повідомляв про свої кроки, і в світлі цього ми стурбовані невиконанням вимог угоди про гарантії щодо проведення консультацій до введення мита. Це фундаментальні юридичні зобов'язання, яким повинен слідувати кожен член СОТ перед введенням мит", - заявив представник США.

Члени СОТ засумнівалися в об'єктивності розслідування.

"Загальний імпорт автомобілів в Україну знизився з 2008 по 2010 рік з 376 тисяч до 107 тисяч (на 71,5%), що не викликає сумніву в скороченні ввезення", - йдеться в заяві.

Обсяг імпорту впав з $11,4 млрд. до $3,3 млрд, але в 2011 році виріс до $5,4 млрд.

Україні було запропоновано "або відкликати рішення про запровадження заходів, або відстрочити їх, а також надати членам СОТ всю суттєву інформацію і дати можливість провести консультації перед введенням мит". Джерело, близьке до Єврокомісії, каже, що Україні фактично запропоновано скасувати рішення МКМТ і провести нове, прозоре розслідування, базоване на свіжих статистичних даних.

В апараті урядового уповноваженого з питань європейської інтеграції та в асоціації "Укравтопром" відмовилися від коментарів. Але джерела в Мінекономрозвитку запевняють, що рішення МКМТ набуде чинності у квітні.

Зараз ви читаєте новину «Незадоволена Україною СОТ запропонувала ще раз розслідувати імпорт авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути