пʼятниця, 12 квітня 2019 17:01

Наш транспорт нас вбиває

Наш транспорт нас вбиває
Український електротранспорт непридатний для перевезення людей Фото: ОГО

В Україні більшість електротранспорту непридатна для перевезень.

Днями один з основних операторів автомобільного ринку України - автомобілебудівна корпорація "Богдан" запропонувала негайно знизити в Україні кількість транспортних засобів, які не відповідають екологічним стандартам.

На сьогодні в Україні з 460 міст переважають автобусні маршрути. Лише в 51 функціонує електротранспорт. Однак практично увесь цей транспорт повністю непридатний для перевезень. Через вичерпання терміну експлуатації його треба негайно оновити.

87% усього парку електротранспорту вичерпали свій нормативний термін експлуатації і потребують заміни. З них: трамвайні вагони – 96%, тролейбуси – 76%, вагони метрополітену - 80%.

Така велика кількість застарілого громадського транспорту разом із вживаними автомобілями призвели до перевищення норми шкідливих речовин у повітрі у 4-6 разів. У зв'язку зі збільшенням машин та урбанізацією міст, та кількість екологічного транспорту, яка є в Україні, не відповідає сучасним вимогам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За перевантажені фури доведеться доплачувати

2016-го за результатами досліджень Всесвітньої організації охорони здоров'я Україна очолила список із 120 країн за кількістю загиблих від забруднення повітря на кожні 100 тис. осіб. Так, на 100 тис. українців помирає 120 людей. Крім цього, кількість смертей за рік у всьому світі становить – 54 тис. осіб.

Згідно з дослідженнями українських науковців, відсоток здорових дітей-підлітків, які живуть у середмісті значно менший від кількості тих, які живуть у спальних районах, де є менший транспортний потік.

Проте Україні не вдастся оновити весь електротранспорт у найближчий період. Так, щоб замінити усі трамваї з бюджету потрібно виділити близько $3 млрд. На сьогодні - це неможливо.

Кабінет міністрів України схвалив Національну транспорту стратегію до 2030 року. За її умовами Україна повинна поступово відмовитись від дизельного міського транспорту на користь електричного. Документ передбачає стимулювання використання екологічно чистіших видів транспорту, зокрема електромобілів, громадського електричного транспорту – метро, трамваїв, тролейбусів, електробусів.

Зараз ви читаєте новину «Наш транспорт нас вбиває». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути