четвер, 20 січня 2022 17:20

Як вибрати пневматичний фарбокопульт для фарбування авто

Насамперед, при виборі фарбопульта, необхідно визначиться який матеріал ми будемо розпилювати. В'язкість лаків та ґрунтів різна і для ефективного нанесення кожного потрібна дюза відповідного розміру. Деякі виробники пістолетів для фарбування самостійно роблять позначки на своєму товарі: BASE (ґрунт), CLEAR (лак). Такі є на моделях серії Carbonio. Також можна знайти рекомендації до розміру дюзи та на банках самого ЛФМ (лакофарбового матеріалу).

 

Приготуйтеся, що для проведення повного фарбування знадобиться щонайменше два фарбопульти. Гаражні майстри можуть працювати і одним, купуючи набір дюз різних розмірів, але для них цей варіант прийнятний виключно через низьку завантаженість. Постійна зміна забирає багато часу та сил. Для бізнесу зі стабільним припливом клієнтів подібне загрожує зменшенням щомісячних доходів.

Системи розпилення

Далі, після вибору дюзи слід звернути увагу на системи розпилення. Зараз на ринку популярні три стандарти:

  1. HVLP – вимогливі до потужності компресора, але недорогі.
  2. LVLP – менше вимоги до компресора, але дорожче, ніж попередній варіант. Відсоток перенесення на такому ж високому рівні, проте швидкість фарбування менша.
  3. LVMP – найновіша із систем. Виграє у швидкості нанесення, економії матеріалу та рівномірності покриття.

Раніше популярністю користувалася система HP, яка також називалася конвенційною. Вона з'явилася першою і зараз дуже застаріла. Хтось може говорити ніби такі фарбопульти дешевші, але слід враховувати, що при роботі з ними до 70% фарби не переноситься на поверхню, а відштовхується, що б'є по кишені вже після купівлі.

Також багато брендів мають свої системи. Наприклад, у Walmec це HTE, а Devilbiss має Trans-Tech. У більшості вони є аналогами LVLP і різницю відчує тільки рука досвідченого маляра.

Види фарбопультів

За розташуванням бачка/подачі матеріалу бувають верхні, бічні та нижні. Крім зручності, як відмінність можна згадати лише те, що у верхній подачі не виникає залишку на дні. Скільки залили, стільки можна і нанести.

Також існують спеціалізовані підвиди фарбопультів. Як приклад можна згадати міні та з тиском у бачку.

Який бренд/модель краще?

Тут все суб'єктивно, тому рекомендуємо знайти постачальника різних брендів і випробувати його моделі власноруч. Особливо зручний та надійний варіант, коли постачальник реалізує ще й матеріали. У такому випадку можна підібрати перевірену зв'язку з ЛФМ. Наприклад, Колормаркет має не тільки фарбопульти, а й матеріали для авто, дерева та промислового обладнання.

Вага

Спочатку може здатися, що дана характеристика неважлива. Хтось із новачків навіть думає, мовляв, крутий інструмент і повинен важити, як "реальна річ", а не пір'їнка, але ні. Чим важчий пістолет, тим більше сил піде на ту саму операцію. А це означає менше грошей, низьку швидкість роботи та більшу втому.

Зараз ви читаєте новину «Як вибрати пневматичний фарбокопульт для фарбування авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути