четвер, 13 грудня 2012 13:11

"Ferrari відпочиває": На Вінничині встановили пам'ятник "горбатому" "Запорожцю"
19

Фото: Фото: Аріна Кантоністова

У райцентрі Бар на Вінничині 12 грудня встановили пам'ятник "ЗАЗ 965". На постамент виставили раритетний автомобіль, якому зробили тюнінг. Організатор першого в Україні пам'ятника "Запорожцю" - Барський автомобільно-дорожний технікум.

Директор Йосип Кібітлевський запрошує до навчальної майстерні. Перед урочистим представленням там десяток студентів долагоджують авто.

"Більше десяти років тому виставляли перед технікумом інший "ЗАЗ". За роки фарба вигоріла. Вирішили пам'ятник оновити. Тільки не з старого авта, а взагалі з нового", - розповів Кібітлевський.

Яскраво-червоний "Запорожець" стоїть при виході. Пахне свіжою фарбою.

"Його нам фарбував колишній студент, який має автомайстерню. Використовував суперстійку до сонячних променів фарбу. За роботу та матеріал грошей не взяв. Якщо підрахувати, витратили на тюнінг цього "Запорожця" 3 тисячі гривень. Небагато грошей, бо робили його наші працівники з учнями. Деталі також знаходилися якось. Купили сам автомобіль три місяці тому. За тисячу гривень у військового з Кіровограду. Сподобався тим, що не був іржавий. Підполковник хотів зайнятися його реставрацією самостійно. Та виявилося, це складно та дорого. Віддав нам", - продовжив Кібітлевський.

Експонат прикрасили несправжніми номерними знаками. Спереду "ЗАЗ965БАР", ззаду "БАДТ2001" (абревіатура навчального закладу).

"Це найшикарніше авто, "Ferrari " відпочиває! Що б мені таке подарували, залюбки катався. Ми зробили прекрасний тюнінг ходової та кузова. Розширили задні та передні колісні арки, щоб можна було вставити ширшу гуму . Тут стоять найкращі легкосплавні диски. Від цього може їхати швидше та зростає та стійкість на дорозі. Змінили довжину. Рівно на 200 міліметрів. Технології кузова не порушувалися, просто продовжили передню частину", - зауважив викладач діагностики та технічного обслуговування автомобілів Ян Сопко.

Ззаду "Запорожцю" приставили дві турбіни, як на швидкісних автомобілях.

"Вони не справжні, але він спокійно може їхати і вижимати набагато більше 130 кілометрів за годину. Тільки треба поставити двигун. Щоб їхати зручно, ще й обладнати салон. Ми цього не робили, бо в якості пам'ятника все це йому просто непотрібно. Але, він готовий для їзди. Така машина вже буде коштувати від 20 тисяч доларів. Собі думаю, чому б не відновити випуск таких автівок? Вони б користувалися популярністю", - зауважив Кібітлевський.

"Горбатого" викочують з майстерні до центрального входу технікуму. Для інтриги накривають білим простирадлом, яке зшили з кількох. На них видно штампи навчального закладу. Коли зняли, дали можливість студентом сфотографуватися біля машини. Вже потім краном підняли та поставили на двометровий широку кам'яну брилу.

"Не переживаємо, що наш експонат зможуть вкрасти, або щось там зіпсувати. За ним виставлено цілодобове відеоспостереження", - попередив Кібітлевський.

Зараз ви читаєте новину «"Ferrari відпочиває": На Вінничині встановили пам'ятник "горбатому" "Запорожцю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути