четвер, 21 вересня 2017 20:03

Експерт розповів, які ретроавтомобілі дорожчають найшвидше

Необов'язково бути багатієм і мати мільйонни на рахунках у банку, щоб колекціонувати старовинні авто, переконаний керівник клубу технічної класики OldCarService, співорганізатор фестивалю OldCarLand Павло Лозовенко.

Він розповів Gazeta.ua, від чого залежить вартість ретроавтомобілів та скільки коштує їхнім власникам таке хоббі.

Автор: Володимир Мукан
  BMW 325
BMW 325

"В першу чергу, вартість і цінність раритетного автомобіля залежить від ступеню оригінальності. Тобто, чим більше автомобіль відповідає тому вигляду та стану, в якому він вийшов із заводу, тим він цінніший і відповідно — дорожчий. Тоді йде по накопиченню: якщо автомобіль належав цікавій або відомій особистості — це плюс до його вартості. Якщо авто — ювілейне — це також збільшує ціну. Якщо його випустили в малій кількості або він — експериментальний, то від цього стає ще на порядок дорожчим", - пояснює Павло Лозовенко.

Рік випуску автомобіля не завжди робить його дорожчим.

"Може бути авто 30-х років, таке як Opel Оlympia, і коштувати вдесятеро дешевше за машину 87-го року, але з ексклюзивної серії, яка вийшла з конвеєра в малій кількості", - каже колекціонер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На OldCarLand показали "Автобус Шарапова"

Колекціонувати раритетні автомобілі — не дуже дороге задоволення, каже фахівець.

"Те, що це хобі виключно для заможних — маячня. Догляд і обслуговування таких машин коштує по-різному. Але не набагато дорожче, ніж утримувати звичайне авто. За нею просто треба приглядати, робити технічний огляд. І вона не вимагатиме від вас особливо великих сум. Якщо ви самі реставруєте, то вам це буде дешевше. А якщо для цього вам треба звертатися до фахівців — то інше. Зазвичай заможні колекціонери мають свою команду реставраторів-професіоналів, які дивляться за їхнім парком ретроавтомобілів", - каже Павло Лозовенко.

Автор: Володимир Мукан
  Chevrolet bel air 1959 р.
Chevrolet bel air 1959 р.

Якщо брати за приклад радянські автомобілі, то догляд за ними можна назвати дешевим.

"До прикладу, технічний огляд ГАЗ-21 "Волга" коштуватиме вам значно дешевше, ніж, якщо ви завезете на станцію обслуговування Ford Focus. ТО обійдеться (з заміною фільтрів, масел, сезонним оглядом) не більше 2 тис. грн. Реставрація залежить від того, в якому стані машина. Реставрація цієї машини, звісно, обійдеться значно дорожче. Але ж в цьому випадку ми робимо зі старої машини — нову. Витрати тут логічні та виправдані", - каже Павло Лозовенко.

29 вересня розпочнеться фестиваль ретро автомобілів OldCarLand. Наймасштабніша автоподія осені триватиме 3 дні на території Державного музею авіації у Києві. Поміж сотні літаків покажуть старовинні авто, мотоцикли, мопеди та велосипеди. На фестивалі презентують військову техніку. Серед експонатів - танки Т-34,Т-55,Т-76. Крім того, відбудеться виставка радянських музичних елекроінструментів.

У програмі заходу - конкурси, змагання водійської майстерності, тюнінгу й автозвуку, перегони на дитячих педальних машинках. На фестивалі працюватиме ретробарахолка, відбудеться зліт байкерів Harley Davidson Ukraine, зліт любителів автомобілів Smart та битва барабанщиків.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, які ретроавтомобілі дорожчають найшвидше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути