Ексклюзиви
четвер, 09 червня 2016 15:39

Що робити, якщо вас ошукали псевдолізингодавці

Що робити, якщо вас ошукали псевдолізингодавці
фото: finiq.ru

Цьогоріч почастішали випадки шахрайських дій з боку компаній, що пропонують лізинг.

За 15 років існування лізингу в Україні вперше це явище стало таким масовим, розповідає Марина Масіч, директор Асоціації лізингодавців.

"За 15 років ми вперше стикнулись із великою кількістю компаній, які називають себе лізинговими. Вони здійснюють дії, які схожі на лізингові. Також ці компанії створюють документи, які схожі на лізингові. Проте вони не мають постачати техніку. Псевдолізингові компанії збирають так звані аванси, які можуть становити до 50 відсотків вартості техніки. Потім з'ясовується, що це був адміністративний платіж або плата за консультаційні чи маркетингові послуги", - каже Марина Масіч.

Коли людина з'ясовує, що вона сплатила за консультацію чи здійснила оплату адмінпослуг, то виникає вибір: або сплатити справжній аванс, або виходити з цих правовідносин. Але коли людина розриває контракт, вона не може повернути гроші.

"По можливості приходьте до лізингової компанії з кимось. Двох осіб переконати складніше, якщо хочуть здійснити шахрайство. Ще це допоможе, якщо вас ошукають - у вас буде свідок. Цей доказ використають у ході досудового слідства. Кримінальне провадження передбачає перш за все покарання винних. Тому одночасно подайте цивільний позов, навіть якщо відкрито кримінальне провадження, щоб отримати свої гроші. Тоді потрібно довести суму, яку ви сплатили компанії, щоб суд її стягнув. Договір не можна розривати, тоді гроші повернути не вдасться", - розповів юрист Кирило Казак.

Основна схема обману - відволікання уваги клієнтів. Останні неуважно читають угоди, сплачують за адмін послуги і думають, що заплатили аванс за техніку.

"Ми ведемо ряд проваджень щодо неправомірних дій лізингових компаній. Такі домовляються із клієнтами про зустріч, а другий етап - це вже підписання. Сплативши перший внесок люди впевнені, що отримають предмет лізингу. Пізніше виявляється, що вони підписали догорір не щодо купівлі в лізинг автомобіля, а іншої техніки. Або ціна стає втричі вища. Це стається тому, що менеджер може змінити цифру у договорі чи підмінити його", - сказав Роман Бай, слідчий Дніпровського РУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які кредити пропонують українські автосалони

Тож перед людиною стає вибір - звертатися до поліції чи у суд. Через суд на повернення грошей доводиться чекати щонайменше рік. Також можна подати цивільний позов. Так швидше вдасться повернути гроші. При цьому, кримінальне провадження не припиняють. Якщо компанія поверне гроші постраждалому, то це пом'якшить покарання у суді.

За перший квартал 2016 року до Нацкомфінпослуг надійшла 51 скарга. Крім цього постраждалі звертаються у прокуратуру, суди та поліцію. Наразі є близько тисячі осіб, яких ошукали псевдолізингові компанії.

"51 скарга – це тільки вершина айсберга, тому що частина скривджених клієнтів пішла в суд, прокуратуру, МВС, частина бореться своїми методами, і тільки ті, хто вибрав спосіб захисту за допомогою комісії, – це і є ця частина. Те, що ми відслідковуємо, це тисячі людей", - додала Марина Масіч.

Учасники ринку, які вибудовували свою репутацію, потерпають від таких компаній, оскільки люди перестають користуватися лізингом.

"Люди мають бути обережними та розуміти, які риси притаманні імітаторам лізингових компаній. Перш за все, шахрайські схеми залучають клієнтів шляхом акційних пропозицій. Це стосується не тільки легкових автомобілів. Це також і вантажна, сільськогосподарська та інша техніка. Тобто цей "безкоштовний сир" рекламують, а клієнт звертається до них. Є офіційні прайси на техніку, можна спитати в імпортерів ціни та порівняти із пропозицією псевдолізингової компанії.

Якщо ціни менші - це привід задуматись. Крім цього, імітатори лізингових компаній пишуть нераціональні терміни поставки авто. Не варто сплачувати компаніям, не маючи на руках документів. Крім цього, лізингові компанії приймають рішення про підписання угоди не відразу, а імітатори одразу готові підписати договір. Також можна звернутися до дилерів чи Асоціації лізингодавців, щоб отримати інформацію про лізингову компанію", - зазначив Антон Дядюра, директор лізингової компанії "Еска Капітал".

Нагадаємо, отримати компенсацію за ДТП від страховика, який втратив ліцензію, можна у суді або від Моторно-транспортного страхового бюро України.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, якщо вас ошукали псевдолізингодавці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути