Ексклюзиви
середа, 13 січня 2016 15:22

Які бронемашини виготовляють в Україні
7

Антитерористична операція стимулювала виробництво війської техніки. Зокрема в Україні виготовляють броньовані бойові машини. Gazeta.ua склала список броньовиків, які випускають в Україні.

ББМ "Козак". Бронеавтомобіль з V-подібним днищем і колісною формулою 4х4 або 4х2. Його вперше продемонстрували на параді на честь Дня незалежності України в Києві 24 серпня 2009 року. У період до червня 2013 року виготовлено щонайменше дві машини. У липні 2015 року першу партію бронемашин передали Національній гвардії України.
На даху можна розташувати два варіанти кулеметів та два гранатомети. "Козак" оснащують двигуном Iveco F1C (Євро-4) потужністю 176 кінних сил при 3200—3500 об/хв (400 Нм при 1250—3000 об/хв) та 6-ст. КПП ZF6S.

 

"Дозор-Б" - повнопривідна бойова броньована машина. Створена в Україні. Її розробили у Харківському конструкторському бюро з машинобудування. Машину створили у 2005 році, а офіційно показали в 2007 році в Києві, на виставці озброєння. У 2013 році польська компанія "Міста" (Mista) купила в України ліцензію на виробництво бронемашини "Дозор-Б". Серійне виробництво мало стартувати у вересні 2014 року, однак, через проблеми з постачальником двигунів серію відтермінували.
На машину встановлюють дизельний двигун німецького виробництва Deutz BF 4M 1013 FC об'ємом 4,76 л потужністю 190к.с. Та "Дозор" оснащуватимуть двигунами Iveco 8142.38.11. В кінці 2015 року прес-служба ДК "Укроборонпром" повідомила, що "Дозор-Б" пройшов державні випробування і рекомендований до прийняття на озброєння збройних сил України. Машина озброєна 12,7-мм зенітною кулеметною установкою з дистанційним управлінням зсередини машини. Кути наведення по вертикалі — від −3° до +68°, по горизонталі — 360°.

 

КрАЗ "Спартан". Його виготовляють на Кременчуцькому автомобільному заводі за ліцензією канадської компанії Streit Group. Екіпаж машини складається з двох осіб, передбачена можливість перевезення декількох піхотинців.
Корпус бронемашини зварний, виготовлений із сталевих броньових листів, розташованих під кутом. Бронювання за стандартом CEN Level BR6 забезпечує круговий захист від куль набоїв 7,62×51 мм НАТО з відстані 10 метрів.
На даху бойового відділення можна встановлювати різні бойові модулі, в які може бути встановлено:
- 7,62-мм кулемет;
- 12,7-мм кулемет;
- 40-мм автоматичний гранатомет.
У верхній частині бортів десантного відділення розташовані амбразури для ведення вогню зі стрілецької зброї (по три з кожного боку). У кормі корпусу розташовані двері для посадки і висадки десанту, в стулці якій є амбразура для ведення стрільби.
Бронеавтомобіль оснащується Ford 6,7 TD V8 потужністю 400 к.с. при 2800 об/хв, крутним моментом 1085 Нм при 1600 об/хв. Для заправки автомобіля необхідне пальне, яке відповідає технічним характеристикам двигуна нового покоління, як наслідок на 60% автомобілів загоряється сигналізатор несправності двигуна.

 

ББМ "Барс". Його розробили у 2014 році в конструкторському бюро Черкаського автомобільного заводу. Машину вперше представили 12 грудня 2014 на полігоні Національної гвардії під Києвом. Наприкінці лютого 2015 на виставці озброєнь IDEX-2015 корпорація представила макет бронемашини "Барс-6" (покращений варіант бронемашини "Барс", з бойовим модулем на даху десантного відділення). У березні 2015 року прес-служба НГУ повідомила, що для потреб Національної гвардії України закуплять 90 вітчизняних бронеавтомобілів "Барс". Автомобіль можна укомплектувати різного роду озброєнням, в тому числі, установкою на дах авто різних бойових модулів. Барс-8 — має захист класу STANAG 4569 Level 2. На машину, що розроблена на основі пікапа Dodge Ram, встановлюватися турбо дизельний двигун американського виробництва Cummins, об'ємом 6.7 л, потужністю 385 к.с. Бронеавтомобіль отримав формулу 4х4. Максимальна швидкість "Барс-8" обмежена відміткою 110 км/год. Кількість місць - 8+2.

 

КрАЗ "Cougar" — український бронеавтомобіль, що виготовляється на Кременчуцькому автомобільному заводі за ліцензією канадсько-еміратської компанії"Streit Group". Його створили на базі шасі Toyota Land Cruiser 79. Бронемашина має звичайну компоновку з переднім розташуванням двигуна, відділенням управління в середній частині машини, в кормовій частині машини розташоване десантне відділення. Екіпаж машини складається з двох осіб, передбачена можливість перевезення декількох піхотинців.
Озброїти машину можна 12,7-мм кулеметом або 40-мм автоматичним гранатометом.
Двигуни:
- Toyota 1FZ-FE 4,5і (бензиновий) потужністю 218 к.с.
- Toyota 1GR-FE 4,0і (бензиновий) потужністю 228 к.с.
- Toyota 4,0 TD (дизельний) потужністю 240 к.с.
Цей броньовик використовує українська армія. В грудні 2014 року один з броньованих KRAZ Cougar прикордонників попав в засідку і був обстріляний, але самостійно виїхав з поля бою, автомобіль отримав 76 попадань.

 

БМ "Тритон" — колісна бронемашина з посиленим протимінним захистом, яку розробив київський завод "Ленінська кузня". 22 вересня 2015 завод представив демонстраційний зразок бронемашини "Тритон" на XII-ї міжнародної збройовій виставці "Зброя та безпека-2015".
У броньовик встановлений 6-циліндровий двигун Volvo TAD620VE робочим об'ємом 5,7 л і потужністю 211 к. с. З ним агрегатується автоматична 5-ступінчаста коробка передач Allison 1000 CP виробництва США. Двоступенева роздавальна коробка передач з блокуванням міжосьового диференціала - українського виробництва.
Рух по воді забезпечують два оснащених гребними гвинтами рушія українського виробництва. Швидкість руху по воді становить 10 км/год.

 

Бронемашина "Варта". Її створили спеціально для поліції особливого призначення КОРД та сил спеціальних операцій Національної гвардії України. Автомобіль комплектується двигуном потужністю 270 к.с. крутним моментом 1128 Нм. В перспективі автомобіль оснастять двигуном Cummins потужністю 300 к.с.
У бронеавтомобілі "Варта" використано не тільки V-подібну форми днища, але V-подібну геометрію самої бронекапсули. Такий захист дозволяє витримувати підрив заряду потужністю 6 кг. в тротиловому еквіваленті, а також дозволяє в разі пошкодження днища замінити його без заміни бронекапсули.

 
Зараз ви читаєте новину «Які бронемашини виготовляють в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути