неділя, 18 грудня 2016 14:40

Як правильно гальмувати на слизькій дорозі

Як правильно гальмувати на слизькій дорозі

В 2016 році в Україні за добу стається в середньому на 50 дорожньо-транспортних пригод більше, ніж за той самий період у минулому році. Аби вберегти автомобіль і своє життя, потрібно їхати зі швидкістю, з якою можна контролювати транспортний засіб і зупинити його в межах видимості. Важливо враховувати дорожню ситуацію, особливості вантажу та стан автомобіля.

Як правильно зменшувати швидкість портал Gazeta.ua запитав у Сергія Гільова, старшого інструктора центру контр-аварійної підготовки "Альфа-Щит".

"Гальмувати потрібно рівномірно, сила натиску має бути однакова в процесі всього гальмування. Неправильно спочатку витискати зчеплення, треба одразу тиснути на гальма. Коли швидкість впала на стільки, що не зручно їхати на виставленій передачі, витискають зчеплення і зупиняються. При екстреному гальмуванні навпаки – потрібно вижати зчеплення і якнайсильніше тиснути на гальма. Але це можна робити, якщо стоїть система антиблокування, яка не дасть колесам заблокуватися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно долати круті повороти на ожеледиці

В Україні з початку січня до кінця жовтня сталося 1668 дорожньо-транспортних пригод, до яких призвели технічні несправності автомобіля. Іноді перегріваються і припиняє працювати гальмо.

"Якщо гальма відмовили, існує три способи зупинки, - говорить інструктор центру контр-аварійної підготовки. - Перший - притертися до чогось, приміром колесом до бордюру, але так, щоб не виїхати на тротуар. Можна навмисно у щось врізатися, наприклад, у кучугур снігу, чи невеликий паркан. Другий - силою затягнути ручне гальмо, тоді воно утримуватиме задні колеса. Якщо затягнете різко – машину занесе, почне крутити. Третій використовують професіонали, змушують автомобіль крутитися, щоб втратити швидкість".

На спусках знижують передачу і не газують, бо колеса самі крутять мотор.

"Не можна вимикати зчеплення, - застерігає Сергій Гільов. - Автомобіль прискорюється, коли котиться з гірки. Якщо їхати на нейтральній передачі, або з вимкненим зчепленням, швидкість доводиться зменшувати за допомогою гальм. На затяжних спусках вони перегріваються і перестають працювати, тоді автомобіль не можна зупинити. Спалені гальма помітно по неприємному смаленому запаху в салоні. Потрібно зупинитися і дати гальмам відпочити".

Зараз ви читаєте новину «Як правильно гальмувати на слизькій дорозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути