середа, 06 червня 2018 15:17

85 років тому відкрили перший кінодром: як це було

6 червня 1933 у місті Камден, штат Нью-Джерсі, відкрився перший кінодром. Вартість сеаснсу становила 25 центів з людини. Окремо платили ще 25 центів за авто. Розмір екрана був 12х15 м.

Першим кінотеатр для перегляду з автомобіля відкрив власник магазину автозапчастин Річард Холлінгсхед. Чоловік захоплювався кінематографом. 1932 року йому на думку спала ідея поєднати магазин і кінотеатр. Одночасно залучити нових покупців у власну торгову точку.

  У місті Камден, штат Нью-Джерсі, відкрили перший кінодром. Фото: Вікіпедія
У місті Камден, штат Нью-Джерсі, відкрили перший кінодром. Фото: Вікіпедія

Холлінгсхед встановив на даху свого автомобіля проектор Kodacolor з 16-міліметрової плівкою, натягнув екран і використовував радіоустановку для відтворення звуку. Спочатку мініатюрні колонки роздавали кожному глядачеві. Пізніше вдалося організувати трансляцію звуку на певну хвилю радіоприймача. Він був у кожній машині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Квадрициклу" Генрі Форда 122 роки: як це було

16 травня 1933 року Холлінгшед отримав патент на свій винахід. Автокінотеатр відкрили 6 червня 1933 року. Він проіснував три роки, але завоював популярність. З 1934 по 1939 роки кінодроми з'явилися практично у всіх штатах.

   З 1934 по 1939 роки кінодроми з'явилися практично у всіх штатах.  Фото: Вікіпедія
З 1934 по 1939 роки кінодроми з'явилися практично у всіх штатах. Фото: Вікіпедія
Головною особливістю "кінотеатру під відкритим небом" була заміна глядацьких місць - стоянками автомобілів. Глядачі не залишали свої транспортні засоби і розташовували їх таким чином, що зображення на екрані було ідеально видно з будь-якої точки "глядацького залу".

Свого розквіту кінодроми досягли в 1950-х. Число майданчиків становило близько 5 тисяч. Найбільший автокінотеатр міг вмістити до 2,5 тисяч авто одночасно.

  Свого розквіту кінодроми досягли в 1950-х. Число майданчиків становило близько 5 тисяч. Фото: Вікіпедія
Свого розквіту кінодроми досягли в 1950-х. Число майданчиків становило близько 5 тисяч. Фото: Вікіпедія

Першим кінотеатром, призначеним винятково для показу кінофільмів, вважається американський Vitascope Hall у Новому Орлеані. Відкрили у 1900 році.

Зараз ви читаєте новину «85 років тому відкрили перший кінодром: як це було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути