середа, 28 грудня 2016 10:01

6 подій в українському автомобільному світі 2016 року
6

2016 року Кабмін здивував водіїв новими змінами до законів про автотранспорт. Для водіїв настала ера різних змін у правилах і дозволах.

Підбиваючи підсумки 2016-го, Gazeta.ua підготувала добірку з 5 найважливіших подій року.

Запровадження екологічного стандарту

 

З 2016-го в Україну поставляти машини можуть тільки компанії, чия продукція відповідає стандартам Євро-5. Це вимога, що регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах. Через нові норми екологічності деякі автомобільні марки покинули український ринок. Серед них опинилися такі бренди як Saipa, Samand, Lifan, BYD і FAW.

Збільшення штрафів за п'яне водіння

 

З кінця липня для автомобілістів почав діяти "сухий закон на дорогах". Штрафи за кермування у нетверезому стані збільшили утричі. За перше порушення, а точніше керування автомобілем у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, передбачений штраф у розмірі 10200 грн. Строком на рік порушника позбавляють права керувати транспортним засобом.

За повторне порушення протягом двох років штраф збільшений удвічі (20400 грн) і протягом 3 років водій не зможе керувати автомобілем.

Водіїв, яких двічі протягом п'яти років піддавали адміністративному стягненню за кермування у стані сп'яніння, штрафуватимуть на 40800 грн і позбавлятимуть права керування транспортними засобами на строк 10 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що подарувати на Новий рік автомобілісту - 8 потрібних ґаджетів

Відкритий доступ до бази номерних знаків

 

Відтепер офіційно отримувати інформацію з Єдиного державного реєстру МВС про транспортний засіб за номерними знаками можуть чиновники, нотаріуси й адвокати. Раніше це було неможливо. Нововведення дозволить забезпечити державні органи даними про транспортний засіб, які можуть стати необхідними при складанні різних процесуальних документів. Крім того, це спростить роботу нотаріусів і поліпшить якість перевірки документів при укладенні угод, предметом яких є транспортні засоби.

Вживані авто за зниженими акцизами

 

Нові акцизи дали можливість ввозити автомобілі з-за кордону значно дешевше. Якщо на автомобілі з великим об'ємом двигуна менші акцизи не надто вплинули, то на двигуни від 1,5 до 3 л вартість стала суттєвою нижчою. Вартість розмитнення автомобіля з двигуном 1 л тепер 63 євро (проти 1761 євро), автомобіля з двигуном 2 л - 534 (проти 4882), автомобіля з двигуном 1,5 л - 90 євро (проти 3 тис.).

Однак за зниженими акцизами не можна купити старі авто, випущені до 1 січня 2010-го, й іномарки, які не відповідають екологічному стандарту Євро 5.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 автоновинок 2017 року

Автосалони продають вживані авто

 

Автосалони отримали дозвіл здійснювати комісійний продаж вживаних автомобілів. Новий закон збільшить конкуренцію на вторинному ринку, що трохи знизить ціни на авто.

Раніше автосалони викуповували автомобіль і платили 20% ПДВ від його вартості. Через це послугами автосалону невигідно було користуватися. Тому власники машин продавали їх на чорних авторинках або в інтернеті. Як наслідок бюджет не отримував надходжень із цих продажів.

Нерозмитнені автомобілі

 

Стамбульська конвенція, членом якої є Україна, надає право керувати нерозмитненим автомобілем. Якщо раніше їздити за кермом такої машини було ризиковано, бо даїшники полюбляли штрафувати, то нова поліція до цього більш лояльна.

За нинішній рік в Україну пригнали 15 тис. автомобілів без розмитнення. Такі дані наводять у Всеукраїнській асоціації автоімпортерів і дилерів. Найчастіше нерозмитнені авто везуть з Польщі та Литви. Там транспорт реєструють на фірму за місцем роботи, до прикладу, а потім везуть в Україну. Єдине - раз на рік на такому автомобілі треба виїжджати за кордон, щоб продовжити довіреність.

Зараз ви читаєте новину «6 подій в українському автомобільному світі 2016 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути