середа, 12 червня 2019 18:11

240 конячок і кліренс 1,5 м: у Києві представили агромашину за 9,5 млн грн
10

Kverneland iXdrive 5240
Фото: Богдан Піхачек
Kverneland iXdrive 5240
Kverneland iXdrive 5240
Kverneland iXdrive 5240
"Агро-2019"

У Києві представили величезний самохідний обприскувач, під яким може пройти доросла людина. Машина має 240 конячок, їсть близько 650 гр солярки на 1 га і коштує понад 9,5 млн грн.

На території національного комплексу "Експоцентр України" людно. Виставка "Агро-2019" зібрала гостей з різних областей України і з-за кордону. Експонатами для агросправи густо всіяли територію ВДНГ. Їх стільки, що навіть перед самим входом організатори щільно розклали різні трактори, збиральні апарати, запчастини тощо.

Ближче до середини експоцентру стоять масивні машини для обробітку землі, зокрема комбайни, грейдери, навантажувачі. Є й справжні гіганти.

Праворуч, метрів за 100 від центрального входу припаркована червоно-чорна машина. Вона чимось схожа на специфічну суміш величезної пожежної "буханки" і птаха стерв'ятника. Якщо у вас на голові капелюх і ви хочете глянути на найвищу точку цього дива інженерії, можливо варто його притримати — впаде.

"Це — самохідний обприскувач Kverneland iXdrive 5240. Він призначений для обробітку рослин хімікатами, - каже Володимир Аверков, продукт-менеджер компанії Kverneland. Молодий чоловік у чорній сорочці і кепці підіймає бокову кришку, що прикриває блок управління і продовжує. - Обприскувач оснащений дизельним 7-літровим двигуном Perkins. Силовий агрегат має потенціал 240 кінських сил. За умов максимального навантаження, машина споживає близько 700-750 гр пального на гектар. За помірних навантажень - від 500 до 650 гр на гектар. 520-літрового паливного баку може вистачити на цілий день роботи без дозаправок.

Крутний момент від двигуна колесам передає гідравліка. Ніяких карданних валів. Самохід має постійний повний привід. Система розподілу потоків мастила, зокрема, забезпечує й різну швидкість обертання коліс. Відтак, внутрішнє колесо, на повороті, крутиться повільніше".

Затяжний дощ, який донедавна "збивав пилючку" - набирає обертів. Важкі краплі гучно та інтенсивно барабанять по піднятій кришці обприскувача. Довкола вже назбируються потічки, але під машиною сухо. Сьогодні вона виконує зовсім іншу функцію, протилежну її прямому призначенню. Вона турботливо прикриває співрозмовників своїм корпусом і дає змогу продовжити спілкування в сухості та комфорті.

"Зарити цю машину в полі - нереально. Я випробовував її після сильної зливи. Заліз у бруд по самі диски. На всю висоту шини. Їхав 30 км/год - навіть "не виляло". Щоправда був "складений", демонстрував потенціал машини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пройде там, де гусеничні потонуть - показали новий український всюдихід

Робоча швидкість цього транспортного засобу — до 20 км/год. У транспортному потоці він може розігнатися до 40. У обприскувача є два режими: "заєць" — транспортування; "черепашка" — для роботи в полі. Його можна виводити на дорогу загального користування, адже ширина не перевищує 3 метрів, а висота 4. Хоча в робочому режимі самохід може "розкинути рукава" на ширину до 40 м.

Серед особливостей цієї машини, на відміну від деяких конкурентів — максимальна автоматизація. Тут ви не побачите багато кранів. Заправка, викачування, промивка системи та інші функції — керуються кнопками. Не потрібно туди-сюди від вентеля до вентеля бігати і шланги шарпати.

У цього Kverneland залишок рідини в системі не перевищує 45 л. Це дуже важливо для обприскувань за "малими нормами", скажімо 50 л на гектар. Грубо — клієнт втратить тільки "гектар". Якщо брати певну техніку конкурентів, то в них, буває, в системі і 100 л залишається.

Наприклад, маємо фермерське господарство близько 3000 га. З кожної заправки власник втрачає 1 га. Заправок в день може бути 5. Тобто в день він вже на 5 га в мінусі. Це реальні втрати на хімії", - розповів Володимир Аверков.

Ціна на цей обприскувач від 320 до 240 тис. євро, залежить від комплектації. Ширина штанги, кількість її секцій, автоматика, гальма, камери спостереження за робочими вузлами, все це формує суму за машину. Виготовляють обприскувач в Нідерландах.

Понад 1000 учасників з 17 країн приїхали до столиці щоб продемонструвати новітні технології, техніку, різноманітні знаряддя праці і навіть тварин. У Києві відбулася міжнародна агропромислова виставка Agro-2019, її провели у національному комплексі "Експоцентр України", по вул. Академіка Глушкова, 1.

Зараз ви читаєте новину «240 конячок і кліренс 1,5 м: у Києві представили агромашину за 9,5 млн грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути