четвер, 31 січня 2013 15:24

Кажани зимують у холодильнику

"На зиму вішаю на холодильник оголошення "Увага! Кажани", - розповідає Олена Годлевська, кандидат біологічних наук, координатор Українського центру охорони кажанів.

"Холодильник — це єдине місце у квартирі, де зберігатися стабільна температура +3 градуси, як у печері. Звісно вони не висять між пачкою масла та каструлею з супом. У мене для кажанів є спеціальний ящик. На зиму вони впадають в анабіоз, тобто сплячку. Їх життєві процеси уповільнюються. Ні холодильнику, ні продуктам у ньому, шкоди вони не наносять."

Каже, що в Україні живе 27 видів кажанів. Всі вони занесені у "Червону книгу". Згідно українського законодавства вбивати їх, чи знищувати їх місця проживання заборонено.

Автор: Фото Олени Годлевської
 

"Буває люди починають переробляти балкон. У нас це зазвичай робиться у грудні. В цей час кажани вже в анабіозі. І от, людина робить ремонт, і раптом з'ясовує, що між рамою вікна та стіною зимують кажани. І людина просто викидає їх на вулицю. В такому випадку колонія на 90% приречена на загибель. Прокинутись тварини не встигають, їх з'їдають коти, затоптують люди. Часто до нас в центр приносять поранених та ослаблених тварин. Весною ми їх випускаємо в природу."

Олена розповідає, що відносно кажанів існує багато міфів. Доводиться переконувати людей, що кажани не чіпляються в волосся та не п'ють кров.

Автор: Фото Олени Годлевської
 

"Людям ці тварини не приносять нічого крім користі. Харчуються вони виключно комахами. Один кажан може за ніч з'їсти до 4 тисяч комарів. Люди часто не знають наскільки вони вразливі. Є уявлення, що кажани це гризуни, і вони можуть розплодитися. Насправді, вони дуже повільно розмножуються. Самочка за літо народжує тільки одне дитинча. Кажани в Україні — вид, що зникає. Тому якщо у когось поселилась колонія кажанів, ми намагаємось переконати не знищувати, а залишити їх."

В Києві кажани живуть на горищах старих будинків, під обшивкою балконів, у тріщинах та швах багатоповерхівок. На горищах багатоповерхівок вони не зустрічаються.

 

Зараз ви читаєте новину «Кажани зимують у холодильнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути