Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2012 13:38

Із домашніх тварин найбільше лякаються кролики

Із домашніх тварин найбільше лякаються кролики
Фото: timeszp.com

"Багато тварин складно приручити, бо вони бояться людей. Лякливість — риса здебільшого копитних тварин, бо допомагає швидко тікати від хижаків, - розповідає вчитель біології однієї зі столичних шкіл Володимир Тихомиров, - Серед свійських тварин дуже лякливі коні. При різких звуках спочатку відбігають на безпечну відстань, а потім роздивляються, звідки йде небезпека."

Коні дуже бояться ще й тому, бо не можуть побачити, що відбувається позаду них. Їх зір влаштований так, що бачать усе лише попереду, а те що збоку — дуже розмите. Тому поблизу коня треба поводитися обережно, підходити лише спереду. Не можна різко рухатися і кричати.

"На копитах у них — дуже чутливі нервові закінчення, майже як на долоні у людини. У турків навіть є приказка: "Кінь бачить дорогу копитами". Тому ні в якому разі не можна бити коня, тоді він стане дуже лякливим. Найкраща винагорода для нього — коли гладять по спині."

Лані і олені — ще більш лякливі. Швидко бігають, тому легко втікають від мисливців. Найшвидше вполювати їх можна на сонячних галявинах, де вони довго гріються під сонцем.

"Із домашніх тварин найбільш полохливі морські свинки і кролики. Морська свинка завжди рятується втечею. Багато хто думає, що вони виділяють запах, коли бояться. Насправді різкі запахи створюють лише самці в період розмноження. А якщо клітка свинки смердить, це просто значить, що хазяїн її погано прибирає."

Кролики лякаються, якщо їх беруть у руки неправильно. Не можна брати їх за вуха — це дуже болюче і небезпечно, бо тоді у них перекриває дихання. Кролика ніколи не носять вниз головою: в цей час він сильно противиться і ворушиться, тому може порвати зв'язки і м'язи.

"У них дуже слабкий хребет, тому часто при різких рухах вони його ламають. А рухаються різко, коли бояться. Якщо пошкодять поперековий нерв, може паралізувати задні лапи. Тому поводитися з кроликом треба дуже обережно."

Каже, найбільш полохлива тварина у світі — окапі. Зовні нагадує коня і жирафу. На кінцівках має смужки, як у зебри.

"Їх надзвичайно складно вивчити, бо окапі дуже полохливі і постійно тікають, як тільки людина наближається хоча б на сотню метрів. А 100 років тому європейці навіть не вірили, що окапі існують. Надто вже мало людей їх тоді бачили. Дуже складно тримати їх у зоопарку. Там вони постійно вмирали, і лише 60 років тому їх трохи приручили.

Єдина країна планети, де живуть окапі — Конго. Тварини населяють густі тропічні ліси на півночі та сході країни. Селяться поодинці, їдять переважно листя дерев. Важать 200-250 кілограмів, довжина тіла від голови до хвоста — 2 метри.

"Слони хоч і великі, але дуже лякливі. У Древній Індії їх використовували як бойових тварин. Мистецтво приручити слона тоді дуже цінували. Якщо активно вчити слона, він запам'ятовує до 100 команд, але найбільше пам'ятає 25-30. Бивнем слони можуть вбити навіть носорога, а ногою розтоптати людину. Але при цьому можуть злякатися найменшого шарудіння. Часто тікають, коли чують гучне дзижчання бджоли.

 

Зараз ви читаєте новину «Із домашніх тварин найбільше лякаються кролики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути