Ексклюзиви
понеділок, 16 листопада 2015 17:34

Дві шимпанзе дбайливо виходжували дитинча з синдромом Дауна

Дві шимпанзе дбайливо виходжували дитинча з синдромом Дауна

Відомо, що в природі виживає найсильніший. Нерідко буває, що хворих і немічних тварин вбивають їх же родичі або просто залишають їх напризволяще.

Однак шимпанзе відрізняються особливою турботою і співчуттям. Самки шимпанзе доглядають за хворими дитинчатами в умовах дикої природи. Про це заявили японські вчені, провівши дослідження в Танзанії. Вчені розраховують, що їх робота допоможе зрозуміти еволюцію соціальної допомоги в людському співтоваристві.

Дослідження в танзанийском національному парку Махалі (Mahale Mountains National Park) провели фахівці Кіотського університету, пише Agence France Presse. Науковці протягом двох років спостерігали за групою шимпанзе, в якій народилася мавпа-дівчинка з інвалідністю. "У дитини спостерігалися явні ознаки хвороби Дауна, які раніше відзначалися у народжених у неволі шимпанзе", – йдеться в дослідженні, опублікованому в міжнародному журналі приматології Primates.

За словами вчених, мати дитинча і її сестра доглядали за мавпочкою, і їх турбота допомогла дитинчаті прожити в умовах дикої природи 23 місяці. Після закінчення цього терміну немовля зникло, і люди вважали його загиблим. Як розповів інформагентству доцент Кіотського університету Мічіо Накамура, процес "колективного материнства" у шимпанзе проходив, зокрема, так: сестра мавпи-матері підтримувала тіло дитинчати в той час як та годувала його грудьми. "Зазвичай дитинча саме чіпляється під час годування за шерсть матері, однак шимпанзе-дівчинка була занадто слабка для цього", – пояснив Мічіо Накамура.

За словами представника японського університету, це перший зазначений серед шимпанзе в дикій природі випадок допомоги тварині-інваліду. Вчені вважають, що вивчення поведінки мавп допоможе зрозуміти процеси, на основі яких будувалася соціальна допомога в людському суспільстві. Дослідники відзначають, що окремі ознаки догляду за хворими особинами раніше були виявлені у людських предків. Однак тоді передбачалося, що піклуватися про собі подібних люди стали лише після того, як стали власне людьми.

Додамо, що це не перший за останній час випадок, коли вчені з'ясовують нові риси у, здавалося б, вже давно знайомих людям шимпанзе. Наприклад, дослідники встановили, що у мавп є "моральні принципи". Шимпанзе з швейцарського зоопарку показували різне відео: побутові сценки і сцени, що містять насильство. Останні сприймалися мавпами бурхливо і неспокійно. Раніше вчені також заявили, що у шимпанзе є здатність втішати один одного, провівши при цьому пряму аналогію між поведінкою приматів і людей.

Зараз ви читаєте новину «Дві шимпанзе дбайливо виходжували дитинча з синдромом Дауна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути