четвер, 07 травня 2009 19:31

На Соцьких озерах дають напрокат мангал і продають дрова

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Десятикласники вінницької школи №15 Сергій  Швець та Олександр Пономаренко 4 травня  святкують день народження свого друга. Хлопці відпочивають у парку Дружби народів у мікрорайоні Вишенька. Мангал принесли із собою, бо живуть недалеко
Десятикласники вінницької школи №15 Сергій Швець та Олександр Пономаренко 4 травня святкують день народження свого друга. Хлопці відпочивають у парку Дружби народів у мікрорайоні Вишенька. Мангал принесли із собою, бо живуть недалеко

На травневі свята на залізничному вокзалі у Вінниці людно. Компанії з клунками чекають на приміську електричку.

— Поїдемо на кар"єр у Могилівку Жмеринського району, там чудовий краєвид, а головне — народу небагато, — каже 30-річний вінничанин Вадим Андрієнко. — Колись там був гранітний кар"єр, його затопили. Вода чистюсінька, природа гарна, можна босими ногами по траві ходити. Мусору нема, бо недавно те озеро взяв в оренду якийсь бізнесмен, прибирає. І добиратися зручно, 20 хвилин електричкою, а тоді хвилин 15 пішки.

Андрійчук на відпочинок їде разом з 9-річною донькою та дружиною. Планують заночувати на природі.

— Погано, що похолодало, але ми вже навчені, вдягнулися тепло, взяли палатки, спальні мішки, розпалимо костьор, там гілляк багато, — пояснює.

У вінницькому мікрорайоні Корея популярним місцем відпочинку вважають Соцькі озера. Три водойми, розміщені поруч, орендує підприємець. Берег облаштував дерев"яними лавочками та альтанками.

Можна взяти в оренду мангал і шампури за 30 грн та купити в"язанки дров. За вхід із людини беруть 10 грн.

— Єдине, що дратує, — багато народу, — говорить вінничанка Надія Криворучко. Жінка відпочиває на березі із колегами. — Компанія на компанії сидить, кожен слухає свою музику, кричать.

У парку Дружби народів відпочивають на березі Вишенських озер. У мікрорайоні Сабарів — у лісі на скелях. Дістатися туди можна Південним Бугом. Катер курсує від Центрального мосту щогодини. Квиток для дорослого коштує 15 грн, для дітей — 8. У Сабарові річка перегороджена дамбою. З одного боку розвертається катер, з іншого — видно кам"яні валуни, на яких зручно ловити рибу.

До Якушинських ставків у Вінниці дістаються маршрутками від Західного автовокзалу. Тут є кілька столиків і лавок для пікніка. Дозволяють рибалити за 10–20 грн.

У кав"ярнях уздовж об"їзної дороги через Чорний ліс шашлик готують на замовлення. У середньому 200-грамова порція обійдеться в 50 грн.

— Можна замовити шашлик із бараніни, — каже вінничанин Анатолій Базалєєв. — Але нема того кайфа, бо поки його готовиш, то слюнки течуть. А тут приїжджаєш, а тобі все подали готове. Випив, закусив — і все.

Чимало охочих ходять у Лісопарк на Хмельницькому шосе. Однак скаржаться, що там брудно.

— Мусорних баків нема, перед тим як сісти, треба поприбирати з півгодини, — говорить студентка м"ясо-молочного технікуму Ірина Дуб. — Але ходимо сюди, бо недалеко і нікуди не треба їхати.


Хмільник

Городяни люблять відпочивати на лісовому озері неподалік санаторію "Березовий гай".

На Ладижинському водосховищі розташовано багато турбаз

— З усіх боків озеро оточене сосновим лісом, свіже повітря, а вода чистесенька, — розповідає 25-річна Раїса Драч. — Якщо просто хочемо прогулятися, йдемо до залізничного санаторію. Там потрапляєш в інший світ: рівненько викладені доріжки, екзотичні дерева та квіти, лавочки. Смажити шашлики забороняють, за це можуть оштрафувати на 200 гривень.

Іншим популярним місцем є село Чудинівці, розташоване за 10 км від Хмільника. На вихідні туди курсує автобус, але можна замовити таксі з Хмільника за 20 грн.

Через Чудинівці протікає Південний Буг, у багатьох місцях річка утворює острови.

— Літом там нема де ступити, бо в лісі багато суниць, білих грибів, прямо мішками несуть, — каже Раїса. — Зручно відпочивати з малими дітьми, бо річка неглибока. На травневі свята мало хто туди їде, бо трохи далеко від міста.


Могилів-Подільський

Місцеві їздять у село Лядову. Там над Дністром є скельний чоловічий монастир. Через річку видно Молдову. Спеціально облаштованих місць для пікніку немає, більшість людей смажать шашлик на траві.


Ямпіль

Популярним місцем відпочинку є село Буша. У заповіднику і шашлики смажать, і відпочивають. Також радять їхати в село Букатинку. Там місцевий скульптор Олексій Альошкін викупив п"ять хат-мазанок і створив у кожній музей. Із господарем можна домовитися про відпочинок.


Гайсин

Відпочивають на Ладижинському водосховищі. На його березі розташовано багато турбаз.

— Ми з друзями приїздимо у Степашки двічі за літо, — каже вінничанин Вадим Гуменюк. — Водосховище чисте, два ліси, ночуємо в хатках, які здають в оренду. Або домовляємося із мєсними.


Немирів

Місцеві їдуть у санаторій у селі Сокілець і на пороги в село Воробіївку. Спеціально облаштованих місць для пікніків у районі немає.


Тульчин

Село Печера вважається одним із найкращих місць для відпочинку на Південному Бузі.

— Там велика течія, пороги, є столики, місця під багаття, — каже місцева жителька Ольга. — Якщо їхати на початку травня, то в лісі можна назбирати рясту і конвалій.

Зараз ви читаєте новину «На Соцьких озерах дають напрокат мангал і продають дрова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути