Ексклюзиви
понеділок, 30 вересня 2013 06:15

"За рік маємо оглянути все село"

Автор: фото: Тетяна Щербатюк
  Валерій Щербань: ”Від кількості пацієнтів залежить зарплата лікаря”
Валерій Щербань: ”Від кількості пацієнтів залежить зарплата лікаря”

До 30 вересня жителі області можуть обрати чи змінити сімейного лікаря. Для цього треба написати заяву до Центру первинної медико-санітарної допомоги. Тих медиків, у кого пацієнтів буде найменше, звільнять, — розповідає заступник головного лікаря вінницької райлікарні 58-річний Валерій Щербань.

Директор міського департаменту охорони здоров'я Людмила Грабович торік сказала, що поміняти сімейного лікаря можна лише раз на рік протягом вересня й тільки з поважних причин. Яких?

— У вересні формують реєстр пацієнтів. Цей список дивиться бухгалтерія. Від кількості людей залежить зарплата лікаря. Серед року не можна перейти до іншого медика. Причиною зміни може бути конфлікт між пацієнтом і лікарем через неправильно призначене лікування або недогляд. У селі Сосонка Вінницького району померла 28-річна жінка від запалення легень. Це сталося з вини медиків, які не помітили пневмонію. Її мати мені сказала в очі: умиратиме вдома, а по допомогу в лікарню більше не звертатиметься.

Як пацієнту дізнатися, хто з лікарів кращий і до кого йти?

— Можливості вибрати немає. У більшості сіл працює один лікар. Фактично пацієнти можуть записатися до його колеги в сусіднє село, але ніхто того не робить. Бояться, що як серед ночі стане погано і доведеться просити про допомогу, ніхто не приїде. У містах із медиками простіше, але більшість хворих не знають навіть своїх дільничних. Коли треба, йдуть до того, хто є на прийомі.

Навіщо ж людям дали змогу вибирати лікарів?

— Два роки тому, коли створювалися центри первинної допомоги, педіатри та терапевти поділили між собою пацієнтів. Тепер лікарі конкурують та намагаються якнайкраще виконувати плани. За рік маємо оглянути все село, кожному другому жителю лікар мусить виписати рецепт. При цьому направлень до вузьких спеціалістів повинно поменшати, бо кожне направлення відбирає шматок зарплати.

Зараз ви читаєте новину «"За рік маємо оглянути все село"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути