понеділок, 25 березня 2013 07:15

"Мені вистачило п'ять тисяч гривень, щоб стати мером"

Автор: фото: Анна Бова
  Віктор Качур: ”Коли мене затримали, знайомі слідчі пошепки казали: вибач, але наказ зверху — закрити тебе любою ціною”
Віктор Качур: ”Коли мене затримали, знайомі слідчі пошепки казали: вибач, але наказ зверху — закрити тебе любою ціною”

— Син поступив мудро, організувавши систему відеоспостереження. Якби я свого часу це зробив, уникнув би неправдивих звинувачень у хабарництві, — каже 48-річний Віктор Качур, колишній мер Немирова. Вказує на велику плазму в кабінеті нинішнього міського голови 27-річного Олександра Качура. На телевізорі видно всі кабінети міськради. Спостереження ведеться цілодобово й записується в комп'ютері.

У червні 2010 року Віктора Качура звинуватили в отриманні 2 млн грн хабара. Це найбільша сума в області за останні п'ять років. З нього зняли всі обвинувачення за відсутності фактів злочину.

Як той випадок змінив ваше життя?

— Зрозумів, як діє антикорупційний закон Януковича: будь-якого посадовця можна зняти, підсунувши хабар. Найбільші провокатори — це міліція.

За що пропонували хабарі?

— Переважно до мене зверталися з дрібними побутовими конфліктами — хтось не поділив межу чи метр землі. В кабінет приходили з пакетами, щоб допоміг. Не взяв жодного. Інша справа — коли телефонують з обласної прокуратури і ставлять перед фактом, що в семиденний термін має бути виділена земельна ділянка певних розмірів. Через тиждень не виконав — приїжджають представники відомства і настійливо рекомендують виконати роботу.

Під час затримання казали, що вас підставили. Кому це було вигідно?

— Конфлікт розпочався, коли я на сесії міської ради оприлюднив інформацію про несплату податків горілчаною компанією "Немірофф". Після того мені почали всіляко вставляти палки в колеса, щоб відсторонити від посади. Проти мене сфабрикували справу через підставних осіб. Коли мене затримали, знайомі слідчі пошепки казали, вибач, але наказ зверху — закрити тебе любою ціною.

Скільки грошей треба, щоб стати міським головою на Вінниччині?

— Мені вистачило 5 тисяч гривень. Ці гроші пішли на виготовлення агітаційних листівок з біографією та програмою. Подарунків виборцям не робив. На місцеві вибори витрачають від 10 до 500 тисяч гривень на агітацію, зібрання, підкупи. Зараз стало модно платити за голос на виборах. В нас це від 50 гривень.

Містом керує ваш син. Люди кажуть: те, що він прийшов на посаду, ваша заслуга. Чого його вчили, які поради давали?

— Найголовніше — не повторити моєї помилки. За виплату авансу при виконанні ремонтних робіт у дитсадку мене звинуватили у перевищенні службових повноважень. За таке можна пересадити відсотків 90 всіх голів по Україні. Радив завжди тримати слово, а обіцяти тільки те, що зможе реально виконати.

Чого всі прагнуть потрапити в мерське крісло?

— У мене була зарплата майже 5 тисяч гривень. Це досить велика сума. Для багатьох мерів райцентру це ще можливість піти в політику.

Міський голова може бути чесним? Що для цього треба?

— В наших умовах ні. Бо скажеш правду про реальний стан справ в області чи державі — завтра жодної копійки в бюджет не отримаєш.

Що роблять колишні міські голови, зокрема ви?

— Більшість ідуть на пенсію. В кого є сімейний бізнес, працює там. Я зараз голова громадської організації "Спортивно-боксерський клуб "Немирів".

Зараз ви читаєте новину «"Мені вистачило п'ять тисяч гривень, щоб стати мером"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути