понедельник, 25 марта 2013 07:15

"Мені вистачило п'ять тисяч гривень, щоб стати мером"

Автор: фото: Анна Бова
 

— Син поступив мудро, організувавши систему відеоспостереження. Якби я свого часу це зробив, уникнув би неправдивих звинувачень у хабарництві, — каже 48-річний Віктор Качур, колишній мер Немирова. Вказує на велику плазму в кабінеті нинішнього міського голови 27-річного Олександра Качура. На телевізорі видно всі кабінети міськради. Спостереження ведеться цілодобово й записується в комп'ютері.

У червні 2010 року Віктора Качура звинуватили в отриманні 2 млн грн хабара. Це найбільша сума в області за останні п'ять років. З нього зняли всі обвинувачення за відсутності фактів злочину.

Як той випадок змінив ваше життя?

— Зрозумів, як діє антикорупційний закон Януковича: будь-якого посадовця можна зняти, підсунувши хабар. Найбільші провокатори — це міліція.

За що пропонували хабарі?

— Переважно до мене зверталися з дрібними побутовими конфліктами — хтось не поділив межу чи метр землі. В кабінет приходили з пакетами, щоб допоміг. Не взяв жодного. Інша справа — коли телефонують з обласної прокуратури і ставлять перед фактом, що в семиденний термін має бути виділена земельна ділянка певних розмірів. Через тиждень не виконав — приїжджають представники відомства і настійливо рекомендують виконати роботу.

Під час затримання казали, що вас підставили. Кому це було вигідно?

— Конфлікт розпочався, коли я на сесії міської ради оприлюднив інформацію про несплату податків горілчаною компанією "Немірофф". Після того мені почали всіляко вставляти палки в колеса, щоб відсторонити від посади. Проти мене сфабрикували справу через підставних осіб. Коли мене затримали, знайомі слідчі пошепки казали, вибач, але наказ зверху — закрити тебе любою ціною.

Скільки грошей треба, щоб стати міським головою на Вінниччині?

— Мені вистачило 5 тисяч гривень. Ці гроші пішли на виготовлення агітаційних листівок з біографією та програмою. Подарунків виборцям не робив. На місцеві вибори витрачають від 10 до 500 тисяч гривень на агітацію, зібрання, підкупи. Зараз стало модно платити за голос на виборах. В нас це від 50 гривень.

Містом керує ваш син. Люди кажуть: те, що він прийшов на посаду, ваша заслуга. Чого його вчили, які поради давали?

— Найголовніше — не повторити моєї помилки. За виплату авансу при виконанні ремонтних робіт у дитсадку мене звинуватили у перевищенні службових повноважень. За таке можна пересадити відсотків 90 всіх голів по Україні. Радив завжди тримати слово, а обіцяти тільки те, що зможе реально виконати.

Чого всі прагнуть потрапити в мерське крісло?

— У мене була зарплата майже 5 тисяч гривень. Це досить велика сума. Для багатьох мерів райцентру це ще можливість піти в політику.

Міський голова може бути чесним? Що для цього треба?

— В наших умовах ні. Бо скажеш правду про реальний стан справ в області чи державі — завтра жодної копійки в бюджет не отримаєш.

Що роблять колишні міські голови, зокрема ви?

— Більшість ідуть на пенсію. В кого є сімейний бізнес, працює там. Я зараз голова громадської організації "Спортивно-боксерський клуб "Немирів".

Сейчас вы читаете новость «"Мені вистачило п'ять тисяч гривень, щоб стати мером"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть