понеділок, 04 березня 2013 00:15

Лікарняний дають по догляду за дитиною до 15 років

3-річний син захворів на бронхіт, лікувалися вдома. Сімейний лікар не захотів видати лікарняний. Сказав, що за новим законом лікарняні дають лише тоді, коли мати з дитиною знаходиться у стаціонарі. Аби відкрити лікарняний, запропонував придумати мені якусь хворобу. Через день від сусідки почула, що сімейний лікар хотів 50 гривень хабара. До якого віку мати може отримати лікарняний по догляду за дитиною?

Запитує 28-річна Тетяна Дорош, село Сосонка Вінницького району

Відповідає головний лікар вінницького районного Центру первинної медико-санітарної допомоги 51-річний Юрій Шеремета.

— Листок непрацездатності видається по догляду за дитиною віком до 15 років. Отримати його може будь-хто з працевлаштованих членів родини, які доглядають за хворою дитиною. Лікарняні відкривають, якщо в дитини висока температура, болить живіт чи є інфекційна хвороба незалежно від того, де дитина лікується. Якщо в сім'ї захворіла одна дитина і під час лікарняного — ще решта дітей, то лікарняний просто продовжують та закривають у момент одужання останньої дитини. Ще важливий один нюанс — якщо мати доглядає дитину, а захворіла інша, то лікарняний може взяти батько. Коли оголошений карантин у дитсадках чи школах, то лікарняний не відкриють. Але якщо нема з ким залишити дитину, матір чи батько може взяти довідку в санстанції про карантин і кілька днів бути вдома. Ці дні не оплачуються. Всі лікарняні видають безкоштовно. Якщо сімейні лікарі вимагають хабар, навіть незначний, пишіть заяву в прокуратуру.

Зараз ви читаєте новину «Лікарняний дають по догляду за дитиною до 15 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути