четвер, 01 жовтня 2009 17:40

Янукович хоче залишити собі маєток під Києвом

Протягом останніх тижнів сталися дві події, які додали пікантності скандальній історії щодо привласнення лідером Партії регіонів Віктором Януковичем державної резиденції "Межигір"я".

За ініціативою Мінприроди цій місцевості надали статус історико-архітектурного та природного заповідника, а "регіонали", як виявилося, вилучили з архівів місцевої райдержадміністрації всю документацію, що стосувалася оформлення "Межигір"я" як приватної власності їхнього боса.

Віктор Янукович нещодавно сказав: "Мене як людину і мою сім"ю це ображає". Під словом "це" вразливий Віктор Федорович має на увазі, що лихі люди хочуть із нього просто-таки бомжа зробити: забирають, мовляв, непосильною працею нажитий, на останні гроші куплений будиночок. Який жах! Але полягає він не в "стражданнях" Януковича, а в безпрецедентно зухвалій махінації, завдяки якій він став власником цього маєтку.

"Я був вимушений продати практично все, що мені належало: і у Донецьку, і в Києві, всі квартири, які мав. Я все продав і купив цей будинок", — розповідає лідер Партії регіонів. Про який будинок ідеться?  

Перш ніж перейти до Віктора Януковича, об"єкт називався урядовою резиденцією "Межигір"я" і перебував у державній власності. Від часів першого секретаря ЦК Компартії України Володимира Щербицького резиденція призначалася для прийомів іноземних делегацій і відпочинку високопоставлених партійних функціонерів. Тому й будували "Межигір"я" з властивим радянській номенклатурі розмахом. Але в головного "регіонала" підхід масштабніший. "Яка ж це резиденція, якщо це звичайний будинок? То хіба можна будинок 600 квадратних метрів загальною площею назвати резиденцією?" — дивується Янукович.

Звичайно, можна й так сказати: будинок у 600 кв. м і ділянка при ньому гектарів на 140 — це норма для громадянина України. Мовляв, у нас усі так живуть — за винятком хіба що тих, у кого взагалі немає житла; за винятком сотень тисяч сімей, які десятиліттями стоять у квартирних чергах; за винятком мільйонів, що туляться у гуртожитках, готельках, "хрущобах", і за винятком десятків мільйонів власників шести присадибних соток. Загалом цих винятків — приблизно 46 млн людей. А решта 100 тис. персон живуть саме в "будиночках" — як любить висловлюватися Віктор Янукович.

Але він не просто називає свій величезний маєток будинком. Лідер "регіоналів" ще й Конституцію згадує: мовляв, у ній написано, що кожному громадянинові гарантовано право на житло.

26 серпня 2009 року Кабінет Міністрів Юлії Тимошенко ухвалив рішення про повернення в державну власність урядової резиденції "Межигір"я". Це в селищі Нові Петрівці Вишгородського району Київщини.

"Те, що Янукович особисто для себе цю урядову резиденцію забрав під свою дачу, не зійде йому з рук", — пообіцяла Тимошенко.

Виведення "Межигір"я" з власності держави відбувалося через Національну акціонерну компанію "Надра України". Причому того-таки дня, коли їй передали резиденцію, компанія отримала ще два об"єкти в самісінькому центрі Києва — по вул. Володимирський, 34 та в Золотоворітському пров., 9. У результаті і "золота", без перебільшення, столична нерухомість, і урядова резиденція опинилися в повному розпорядженні лідера Партії регіонів та його прибічників. Схема "відокремлення" цієї власності від держави проста й цинічна.

Володимирові Щербицькому й на думку не спадало забрати в особисте користування урядову резиденцію

Коли 2006-го Віктор Янукович удруге став прем"єром, портфель міністра екології він віддав начальникові свого виборчого штабу Василю Джарти. А "Надра України" саме й перебувають у сфері відповідальності Міністерства екології. Джарти, в свою чергу, призначив на посаду голови "Надр України" потрібну людину — Едуарда Ставицького. Позаторік у липні уряд Януковича передав резиденцію "Межигір"я" до статутного капіталу згаданої компанії. І вже Ставицький підписав усі документи, необхідні для виведення об"єктів із державної власності.

Юлія Тимошенко ще в грудні 2007-го спробувала зламати цю схему, за якою земля і весь комплекс "Межигір"я" було фактично відчужено з держвласності. Очоливши уряд, вона звільнила Ставицького. Але незабаром до України докотилася хвиля світової кризи — і Кабінету Міністрів та прем"єрці довелося вирішувати куди серйозніші й нагальніші для людей проблеми.

Тоді ж, розуміючи, наскільки важливо об"єднати всіх політиків для подолання кризи, Тимошенко готова була піти на компроміс з опозицією — і запропонувала представникам Партії регіонів увійти до уряду. Показово, що при цьому Віктор Янукович зголошувався розпочати "об"єднувальні" переговори лише за умови, що за ним збережеться "Межигір"я". Проте так і не ризикнув працювати в одній антикризовій команді з урядом.

Тим часом Едуард Ставицький отримав рішення суду про поновлення на посаді й 19 серпня 2009 року прорвався до кабінету чинного глави правління "Надр України". Він навіть просидів там рівно день — доки його знову не звільнив уряд Тимошенко.

Повернімося ще раз у 2007 рік. Тоді, одержавши в розпорядження "Межигір"я", "Надра" передали його донецько-київській компанії "Медінвесттрейд". А та віддала натомість два "рівні за вартістю" будинки на Парковій дорозі в столиці. Це поряд із Маріїнським палацом, однією з офіційних резиденцій Віктора Ющенка. І уряд Януковича "для завершення ансамблю" передав отримані в обмін на "Межигір"я" будинки апарату президента.

У липні Ющенко підписав секретне розпорядження N148. Згідно з ним, урядову дачу на території комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" (до якого входить "Межигір"я") надано в користування Віктору Януковичу. Того ж дня на сайті президента з"явився й інший документ — указ глави держави, яким він зобов"язав прем"єра виконати рішення Ради нацбезпеки й оборони та забезпечити фінансування дострокових виборів.

Таким чином, президент отримав омріяні будинки на Парковій і, до купи, — згоду Януковича на проведення дострокових парламентських виборів. А той, за мовчазного схвалення глави держави, "викупив" у власність — фактично за безцінь — державну резиденцію. Тепер Віктор Федорович полює в улюбленому Дніпровсько-Тетерівському державному лісогосподарстві — неподалік від свого "звичайного будинку".

Місцеві жителі розповідають, що, коли їде кортеж Януковича, ніхто не може навіть проходити край дороги. Жодна жива душа — навіть селянські корови. Маєток обгороджено 3-метровим кованим парканом із табличками: "В"їзд заборонений". Місце, куди приїжджає екс-прем"єр — 10 км у глиб лісу. Але нікого з простих смертних туди не пускають. Тепер тут, як і у відібраному в держави "Межигір"ї", господар — лідер Партії регіонів.

"Регіонали" всіляко затягуватимуть справу. З надією, що Янукович переможе на виборах, а тоді вже як президент остаточно підчистить "кінці"

Послідовний у своєму намаганні повернути державі "прихватизовану" резиденцію, уряд задля полегшення цієї справи надав "Межигір"ю" статус заповідника, про що повідомив очільник Мінприроди Георгій Філіпчук. Та майже одразу потому народні депутати з парламентської комісії, що нібито розслідує факт незаконності арешту Бориса Колеснікова 2005 року і яку очолює "регіонал" Микола Джига, з"явилися у Вишгородській райдержадміністрації й вилучили документи, що стосуються сумнівної оборудки з придбання Януковичем цього об"єкта. Звісно, ніхто не пояснив, на яких підставах це робиться та який стосунок має ця комісія до незаконного набуття лідером "Регіонів" маєтку. Але й без того зрозуміло: "регіонали" всіляко затягуватимуть справу. З надією, що Янукович переможе на виборах, а тоді вже як президент остаточно підчистить "кінці", аби ніхто й ніколи на відібрав у нього цей ласий шматок.

Якщо ж узагальнити, то держава, безумовно, зобов"язана повернути собі власність, відчужену внаслідок чиновницьких зловживань. І це — єдино правильна політика, якої має дотримуватися влада.

Зараз ви читаєте новину «Янукович хоче залишити собі маєток під Києвом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути