середа, 01 лютого 2017 18:55

Спецтема: Навколосвітня подорож Леоніда Єзерського

Люди бідно живуть. Багаті лише ті, хто наближений до президента

До Варденіса в Гехаркунікській області по засніжених перевалах добираюсь "Ладою". Далі - до містечка Севан. Його місцеві називають Сибіром. Бо найхолодніше місце у Вірменії. Взимку там до мінус 30-40 буває. Дорогою проїжджаємо повз однойменне озеро на висоті 1900 м. Площа – 1240 кв. км. Середня глибина – 26,8 м, максимальна – 80.

Автор: Леонід Єзерський
 

До вечора дістаюся до села Гетаовіт у Тавушській області. Стою біля магазину перепочити. Довкола з'являються п'ять місцевих хлопців. Скидаються грошима на ночівлю в готелі. Виходить 3000 драм (місцева валюта, це близько 6,5 долара – gazeta.ua). Треба 5000. Я дякую їм, але відмовляюсь. Хлопець, який ініціював збір грошей, ображається і йде. Інший біжить до знайомого. Ті погоджуються взяти на ніч.

Чоловік 50-річний Шаміль і його дружина Маргарита, 57 років. Будиночок аварійний, одна кімната. Стоїть біля кладовища. Жінка – 29 років жила в Баку. Метро бачила, як каже. Тепер доля так склалась, що мусить жити в селі. Але хоче продати дім і поїхати в Підмосков'я, де мешкає сестра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свого сина віддав у найгарячішу точку – щоб мужиком став

– Це мій другий чоловік. Перший був з Карабаху. Пішла від нього, бо свекор бив дітей моїх. Я йому ноги мила. Свекруха не дозволяла самій борщ наливати, тільки з її рук. Я була там як заручниця. Не витримала, – розповідає російською. Шаміль спілкується лише вірменською. – Син мене простив, а донька – досі ні. Каже, я її покинула. Ми тут – найбідніші люди в селі. Шаміль колись був найсильнішим чоловіком тут, важко працював у лісі. Від такої роботи нирка опустилась, інсульт був. Тепер на групі, пенсію отримує. Мені, немісцевій, роботу важко знайти. Своїх тільки беруть. То я стрижу на дому, шию.

Вранці добираюся до села Єнокаван. За 4 км звідти розташований екстрим-парк. Катаюся на тросах над ущелиною. До 270 м довжина спуску, висота – до 200.

Автор: Леонід Єзерський
 

До вірмено-грузинського кордону їду "Ладою". Дорогою зустрічаються камери, які фіксують правопорушення.

– Це у нас наближений до президента бізнес такий має. 10 відсотків від штрафів йдуть в міліцію, решта – йому, – каже російською водій Давид. – Складно в нас із роботою. Люди бідно живуть. Багаті лише ті, хто наближений до президента. Свободи слова немає. Вголос про проблеми не дадуть говорити.

Сохранить

Сохранить

Сохранить

Зараз ви читаєте новину «Люди бідно живуть. Багаті лише ті, хто наближений до президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути